fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus onderweg voor eerste bezoek aan Afrika

KN Redactie 25 november 2015
image

De paus komt vanmiddag aan in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Naast Kenia doet Franciscus ook Oeganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek aan. Hij sluit zijn Afrikareis komende maandag af.

Kenia: nationale dag van gebed

De Keniaanse overheid heeft 26 november uitgeroepen tot een algemene vrije dag en een nationale dag van gebed en reflectie.

‘Kwestie van corruptie’

Volgens een opiniepeiling willen de Kenianen dat de paus “het vraagstuk van vreedzame co-existentie aansnijdt, goed bestuur, tribalisme en mensenrechten”, meldt de grootste krant van het land. “Ze willen ook dat hij de kwestie van corruptie ter sprake brengt als hij politieke leiders ontmoet.”

29% van de Kenianen is katholiek

Van de 45 miljoen inwoners van Kenia is 54% protestant, 29% katholiek en 11% moslim. Franciscus’ bezoek is het eerste pausbezoek aan het Oost-Afrikaanse land in twee decennia. St.-Johannes Paulus II bezocht Kenia in 1980, 1985 en 1995.

Welkomstboodschap Afrikaanse bisschoppen

De Afrikaanse bisschoppen hebben paus Franciscus voorafgaand aan de reis een welkomstboodschap gestuurd.

“Als vertegenwoordigers van de Kerk in Afrika verwelkomen we de Heilige Vader, paus Franciscus, warm, nu hij zijn eerste apostolisch bezoek aan ons continent brengt”, schrijft het permanent comité van de vergadering van bisschoppenconferenties van Afrika en Madagascar.

Ze bidden voor het succes van de pausreis en voor Gods “overvloedige zegeningen”.

‘Christelijke en Afrikaanse waarden’

De bisschoppen schrijven zich te verheugen dat Franciscus’ bezoek “het geloof van onze volken in de Kerk als Familie van God zal versterken en ons zal bevestigen in onze lang gekoesterde christelijke en Afrikaanse waarden”.

Ze benadrukken dat het gezin “de fundamentele en onmisbare pilaar” van het leven in de maatschappij is, meldt Catholic News Agency for Africa.

‘Ons onwankelbare geloof in heiligheid menselijk leven’

“We roepen alle mensen van ons continent en al onze regeringen op zichzelf toe te wijden aan het in stand houden van Afrikaanse gezinnen, en de fundamentele waarden van onze culturen te beschermen. We hernemen ook onze toewijding aan het in stand houden en bevorderen van de instituten huwelijk en gezin en bevestigen ons onwankelbare geloof in de heiligheid van het menselijk leven.”

Twee miljoen mensen verwacht bij Mis in Oeganda

Bij de Mis die paus Franciscus zaterdag in Kampala viert in het heiligdom van de Martelaren van Oeganda, worden twee miljoen mensen verwacht.

Volgens de voorzitter van de Oegandese bisschoppenconferentie, aartsbisschop John Baptist Odama, was het bezoek aan het heiligdom “topprioriteit” voor de paus toen hij de uitnodiging accepteerde om naar Oeganda te komen.

Paus Franciscus: ‘Jezus liefde verkondigen’

Paus Franciscus liet begin deze week in boodschappen aan Kenia, Oeganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek weten naar Afrika te komen om “de liefde van Jezus Christus” te verkondigen.

Enkele beelden van de voorbereidingen in Kenia en het vertrek van de paus vanochtend vanuit Rome:

{gallery}Paus naar Kenia{/gallery}