fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

[MET BEELDGALERIJ] Paus ontmoet duizenden misdienaren, ‘vrienden van Christus’

KN Redactie 5 augustus 2015
image

Ze zijn “vrienden van Christus” en missionarissen van de naastenliefde, zei hij tijdens een ontmoeting met ongeveer negenduizend misdienaars op het Sint-Pietersplein. De paus vierde daar met hen de vespers.

Jongeren uit 23 landen

Aanleiding voor de ontmoeting was de vijfjaarlijkse internationale bedevaart voor misdienaars. Er waren jongeren uit 23 landen naar Rome gereisd, van wie ongeveer een derde uit Oostenrijk.

‘Getuigen’

“Wij zijn opgeroepen er getuigen voor te zijn, dat het geloof in staat is onze stappen een nieuwe richting te geven en dat het geloof ons vrij en sterk maakt, beschikbaar en geschikt te zijn voor de missie”, aldus Franciscus tijdens de vesperviering.

Reis onder begeleiding van Jezus

Hij noemde het leven van de jongeren een grote reis onder begeleiding van Jezus. Hij schenkt de kracht om samen verder te gaan en zich bindende doelen te stellen en die te bereiken, aldus Franciscus.

Vertrouwen op Jezus

Vertrouwen op Jezus, die zij in de sacramenten heel nabij kunnen komen, betekent niet “in onszelf opgesloten blijven en ons geloof in een ondergronds depot, waarin wij ons in moeilijke momenten kunnen terugtrekken”, hield de paus hen voor.

Redding in het geloof

Veeleer, sprak Franciscus tot de jongeren, zijn zij opgeroepen hun vreugde over hun redding in het geloof met anderen te delen, volgens het motto van de bedevaart: ‘Hier ben ik, zend mij’, uit het zesde hoofdstuk van de profeet Jesaja.

‘Met geduld’

God, ging hij verder, heeft de jongeren geschapen en gewild, “en steeds is Hij het, die met geduld een antwoord op zijn initiatief verwacht”. Gods grootheid overstijgt het menselijk vermogen zijn diepste wezen geheel te begrijpen, zei de paus.

Gekleurde halsdoeken

De duizenden misdienaars droegen gekleurde halsdoeken, ieder land in een andere kleur. Een Oekraïense misdienaar gaf de paus aan het begin van de viering een witte halsdoek.

Internationale misdienaarbedevaart

De internationale misdienaarbedevaart brengt sinds 1962 iedere vijf jaar duizenden jongeren naar Rome en naar een ontmoeting met de paus.

{gallery}Internationale misdienaarbedevaart 2015{/gallery}