fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus ontmoet geestelijken: ‘Stop nooit met bidden!’

KN Redactie 26 november 2015
image

Hij moedigde hen aan tot gebed en dienstbaarheid en waarschuwde de aanwezigen voor “de zonde van de lauwheid”: “Neem nooit afstand van Jezus; dit betekent: stop nooit met bidden.”

De bijeenkomst vond plaats in een gebouw van St.-Mary’s, een door Ierse missionarissen gestichte school. Franciscus bad er met de aanwezigen en luisterde met hen naar een lezing uit de brief van Paulus aan de Filippenzen.

Corruptie

Er werd onder meer gebeden tegen de corruptie, die een groot probleem is in het Oost-Afrikaanse land. Kort na aankomst woensdagavond had Franciscus de Keniaanse politici al opgeroepen tot integer en transparant gedrag.

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta vroeg paus Franciscus woensdag om zijn gebed in de strijd tegen corruptie. In de afgelopen jaren zijn zes leden van Kenyatta’s kabinet uit hun functie gezet wegens corruptie.

Ook werd gebeden voor de religieuzen, dat zij trouw blijven aan hun geloften, en voor de paus en de Keniaanse bisschoppen.

Engels

De paus sprak enkele zinnen in het Engels wat hem applaus opleverde. Hij ging verder in het Spaans met simultaanvertaling in het Engels en reflecteerde op een zin uit de Filippenzenbrief, “Ik ben er zeker van dat Hij die een goed werk in u begonnen is, het zal voltooien tegen de dag van Christus Jezus”.

‘De Heer heeft ons gekozen’

“De Heer heeft jullie gekozen, heeft ons gekozen”, zei de paus. “Jezus volgen in het priesterschap of het toegewijde leven, betekent door een deur gaan, en die deur is Christus.”

Sommigen echter willen door het raam naar binnen, wat “niet goed” is. “Want dat werk dat niet begon door de Heer Jezus, door de deur, loopt niet goed af. En dat moet ons bewust maken wat het betekent geroepen te zijn.”

‘Naar het kruis gaan’

Bij roeping gaat het niet om ambitie of om belangrijk in de wereld te willen zijn, aldus Franciscus: “Alles waarover je je zorgen moet maken, is naar het kruis gaan. Laat Hem daarna zorgen maken over de verrijzenis. We weten dat het in Kerk geen zaak is, geen ngo, het is een mysterie, van Christus’ blik op ieder van ons, die zegt: volg Mij.”

Wie Jezus in het religieuze leven volgt, is nog steeds een zondaar, zei Franciscus: “Wij allen zijn zondaar.” Wat de geroepene doet voortgaan, is “het feit dat Jezus van ons houdt”.

‘Zonde van de lauwheid’

Hij waarschuwde zijn gehoor voor “de zonde van de lauwheid”: “Wat anders kan ik jullie zeggen dat mijn hart aan jullie overbrengt? Neem nooit afstand van Jezus; dit betekent: stop nooit met bidden.” Wanneer een priester niet bidt, is hij “een lelijke ziel. Vergeef me, maar dat is hoe het is. Ik laat jullie deze vraag: neem ik tijd van mijn slaap, gebruik ik tijd waarin ik radio luister en tv kijk om te bidden, of geef ik daar de voorkeur aan? Plaats jezelf voor de Heer die dat werk in je begonnen is en die het voltooit. Gebed”.

Dienstbaarheid

Ook wees Franciscus op het belang van dienstbaarheid: wie zich door Jezus laat uitkiezen, wordt vrij “om te dienen, niet om gediend te worden”.

‘Ik dank jullie’

“Ik dank jullie nu. Dank jullie dat jullie Jezus volgen, voor iedere keer dat je je zondaar voelt, voor ieder gebaar van tederheid aan wie het nodig heeft, dank jullie voor al die keren dat je iemand in vrede hielp stierven, dank je voor het geven van hoop in het leven, en dank jullie voor toe te staan dat je vergeven, geholpen en gecorrigeerd wordt. Alsjeblieft, vergeet niet voor mij te bidden, want ik heb het nodig.”

Gezin en ongeboren leven

Paus Franciscus kwam woensdag in Kenia aan. Vanmorgen had hij een ontmoeting met leiders van andere christelijke gemeenschappen en andere religies. Daarna vierde hij in Nairobi de Mis, waarin hij de Kenianen onder meer aanmoedigdeop te komen voor traditionele gezinswaarden en het ongeboren leven.

{gallery}Kenia religieuzen Nairobi paus Franciscus{/gallery}