fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus roept Paraguay op tot verwerking militaire dictatuur

KN Redactie 11 juli 2015
image

‘Wortels’

Een volk dat “zijn verleden, zijn geschiedenis, zijn wortels vergeet, heeft geen toekomst”, zei hij vannacht (Europese tijd) tegen regeringsvertegenwoordigers en diplomaten in de hoofdstad Asuncion.

Gebrek aan vrijheid

De bevolking kent het gebrek aan vrijheid en schending van de mensenrechten maar al te goed, aldus de paus. Een democratie berust niet slechts op een “correcte doorvoering van verkiezingen”. Ze moet ook de medewerking van alle burgers mogelijk maken en pluralistisch zijn.

Paraguay, Ecuador, Bolivia

Franciscus kwam vrijdag in Paraguay aan, de laatste halte van zijn Zuid-Amerikareis. Eerder was hij in Ecuador en in BoliviaParaguay was van 1954 tot 1989 een militaire dictatuur. Generaal Alfredo Stroessner regeerde het land met harde hand.

Paus Johannes Paulus II

Aan zijn val droeg ook paus Johannes Paulus II bij. Toen deze in 1988 Paraguay bezocht, ontmoette hij tegen de wil van de dictator in leden van de illegale oppositie. Daarmee bracht de paus diens macht aan het wankelen.

Zeer kleine bovenlaag

Tot nog toe heeft er nauwelijks een verwerking van de dictatuur plaatsgevonden. De democratisering heeft sinds 1989 maar langzaam doorgezet. Politiek en economie worden nog altijd beheerst door een zeer kleine bovenlaag, waarvan de leden zich in twee partijen georganiseerd hebben die elkaar na democratische verkiezingen in de regering aflossen.

Horacio Cartes

De huidige president Horacio Cartes is tegelijkertijd een van de rijkste ondernemers van het land en een invloedrijk voetbalbestuurder. Cartes had de paus bedankt voor de bijzondere zorgen die hij als aartsbisschop van Buenos Aires had gewijd aan de Paraguayaanse gastarbeiders die in de Argentijnse hoofdstad wonen.

Onderwijs, thuis, baan

Net als een dag eerder in Bolivia riep Franciscus in Asuncion op tot een vorm van economie die alle kinderen onderwijs, alle gezinnen een thuis en alle arbeiders een baan verschaft.

Migreren

De armen mogen niet worden uitgesloten van ontwikkeling; niemand zou gedwongen moeten zijn te migreren, zinspeelde de paus op de honderdduizenden Paraguayanen die hun geluk zoeken in de meer welvarende buurlanden Argentinië en Brazilië.

Enkele honderdduizenden Argentijnen

Overigens wordt verwacht dat enkele honderdduizenden Argentijnen Paraguay zullen bezoeken om paus Franciscus te kunnen zien.

Sloppenwijk Banado Norte

Vandaag bezoekt de paus een kinderziekenhuis en viert hij de Mis in het Mariaheiligdom van Caacupe. Zondag bezoekt Franciscus de door overstromingen geplaagde sloppenwijk Banado Norte in Asuncion en maandag wordt hij in de middag in Rome terugverwacht.

Beelden van de paus in Asuncion en mensen in Caacupe die op zijn komst wachten:

{gallery}Paus Paraguay{/gallery}