fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus zegent agneslammeren

KN Redactie 22 januari 2015
image

Van de wol van deze lammeren worden de pallia geweven, de witte band met zes zwarte kruisen die de paus ieder jaar oplegt aan nieuwe metropolieten, aartsbisschoppen die aan het hoofd staan van een kerkprovincie. Het pallium symboliseert hun gezag en de eenheid met de paus.

Volgens traditie
De lammeren waren volgens traditie minder dan een jaar oud zijn en werden, eveneens volgens traditie, in manden binnengedragen, waarna de paus ze in het atrium zegende. Komende zomer worden de lammeren geschoren om de wol te leveren waarvan zusters de pallia zullen weven.

Martelares
Agnes is het Latijnse woord voor lam. De heilige van dezelfde naam was een martelares uit het begin van de vierde eeuw, bekend om haar toegewijde maagdelijkheid. Ze werd als meisje vermoord omdat ze weigerde heidense goden te aanbidden.

Zuiverheid en trouw
St.-Agnes ligt begraven in de naar haar vernoemde Romeinse basiliek. Om haar zuiverheid te symboliseren, draagt een van de lammeren bij de zegening door de paus een kroon van witte bloemen. De andere draagt rode bloemen als herinnering aan haar trouwe getuigenis tot in de dood.

HH. Petrus en Paulus
Eenmaal gewoven worden de pallia bewaard in een urn bij het graf van St.-Petrus, totdat de paus ze op het feest van de HH. Petrus en Paulus (29 juni) oplegt aan nieuw benoemde metropolitane aartsbisschoppen.

{gallery}Paus zegent agneslammeren 2015{/gallery}