fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Rome: massaal protest tegen wetsvoorstel homohuwelijk

KN Redactie 30 januari 2016
image

Op foto’s en live videoverbinding is te zien dat het Circus Maximus bomvol mensen staat. Uit heel Italië, maar ook uit het buitenland, zijn mensen afgereisd naar Rome. “We zijn met heel veel, veel meer dan we gedacht hadden”, zegt Massimo Gandolfini, een van de organisatoren.

Wetsvoorstel

Directe aanleiding voor Family Day is een wetsvoorstel van de Italiaanse politica Monica Cirinnà om het ‘homohuwelijk’ wettelijk mogelijk te maken in Italië, maar ook adoptie door homoseksuelen en draagmoederschap. Het wetsvoorstel – in Italië de wet-Cirinnà genoemd – wordt deze dagen besproken in het Italiaanse parlement.

Politici aanwezig

Volgens senator Carlo Giovanardi, ook aanwezig op het Circus Maximus, is “70% van de Italianen tegen zowel adoptie als het draagmoederschap”. Bij het protest zijn meerdere politici aanwezig, waaronder Gaetano Quagliariello van de centrumrechtse partij Ncd (Nuovo centrodestra) die echter benadrukt dat hij “op persoonlijke titel” deelneemt.

‘Kinderen op de eerste plaats’

Simone Pillon van het organisatie Difendiamo i nostri figli (Laten we onze kinderen beschermen) zegt tegen Rai News dat Family Day is georganiseerd, omdat “kinderen het recht hebben om te leven met een vader en een moeder en de regering moet de rechten van kinderen op de eerste plaats zetten.” Pillon hoop te bereiken dat “de wet-Cirinnà volledig wordt teruggetrokken”. “We kunnen de kinderen niet laten betalen voor de verlangens van volwassenen.”

Paus Franciscus

Paus Franciscus heeft zich niet in directe bewoordingen uitgesproken over het wetsvoorstel of over Family Day. Wel verwees hij vorige week indirect naar de gaande zijnde discussie door in een toespraak tot de Vaticaanse huwelijksrechtbank, de Rota Romana, te benadrukken dat “er geen verwarring kan bestaan tussen het gezin zoals door God gewild en elke andere vorm van samenleven.”

Steun kardinaal Scola

De aartsbisschop van Milaan, kardinaal Scola, heeft zijn steun uitgesproken voor Family Day. “Ik ben ervan overtuigd dat uit de bijeenkomst op het Circus Maximus passende verklaringen naar voren komen en de openheid tot het debat.”