fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vaticaanse krant bekritiseert taferelen rond uitvaart vermeende maffiabaas

KN Redactie 23 augustus 2015
image

De uitvaart, die donderdag in de San Giovanni Bosco-kerk in een buitenwijk van Rome werd gehouden, is uitgelopen op een “luide en vulgaire machtsdemonstratie”, schrijft de Osservatore vandaag.

Mediaspektakel

Volgens de krant heeft de familie van de overledene er een mediaspektakel van gemaakt. De taferelen rond de uitvaart haalden de internationale media.

Ook vanuit de Italiaanse politiek is felle kritiek gekomen op de taferelen rond de uitvaart van Vittorio Casamonica.

Maffiafilm The Godfather

De uitbundige taferelen buiten de kerk omvatten een door paarden getrokken zwarte lijkkoets, bloemen die werden gestrooid en een band die muziek uit de maffiafilm The Godfather speelde.

Casamonica-clan

Er stonden honderden mensen buiten de kerk. Zij kwamen de laatste eer betuigen aan Casamonica. Hij is geïdentificeerd als de leider van de Casamonica-clan, die eerder is beschuldigd van onder meer afpersing en drugshandel.

‘Aan de rand’ georganiseerde misdaad

Volgens lokale autoriteiten stond Casamonica “aan de rand” van georganiseerde misdaad en kwam hij niet als verdachte naar voren in recente maffiaonderzoeken.

‘Koning van Rome’

Tegen de gevel van de kerk was een poster te zien. Daarop stond Casamonica afgebeeld boven de Sint-Pieter en het Colosseum en werd hij ‘Koning van Rome’ genoemd. Op een spandoek stond: ‘Je veroverde Rome, nu zul je het paradijs veroveren’.

Bisdom Rome: niet op de hoogte

Het bisdom Rome heeft bevestigd niet van tevoren op de hoogte te zijn geweest. De voor het desbetreffende deel van de stad verantwoordelijke hulpbisschop zei tegen Avvenire in dat geval “voorzorgsmaatregelen” getroffen te hebben. “Een dergelijke begrafenis zouden wij absoluut niet geaccepteerd hebben.”

Plechtigheid in de kerk niet atypisch

De parochiepriester zei dat hij geen controle had over wat er buiten zijn kerk gebeurde. Volgens nieuwsdienst ANSA was de uitvaartplechtigheid in de kerk niet atypisch.

Kardinaal-vicaris Vallini, die namens de paus het bisdom Rome bestuurt, heeft de priester ontboden voor een persoonlijk gesprek.

Paus Franciscus: leden maffia zijn geëxcommuniceerd

De Osservatore schrijft dat het te betreuren is dat opnieuw de indruk gewekt is dat er tussen de maffia en de Kerk zoiets als een “stille overeenkomst” zou bestaan.

De krant verwees naar de duidelijke houding van paus Franciscus, die tijdens een bezoek aan Calabrië in 2014 zei dat leden van de georganiseerde misdaad geëxcommuniceerd zijn.

Franciscus verklaarde eerder ook antimaffiapriester Pino Puglisi zalig.

Eenvoudiger vorm

Aartsbisschop Bertolone van het Calabrische Catanzaro-Squillace zei tegen de Osservatore dat de Kerk ook dode maffiosi geen begrafenis weigert, maar dat die in eenvoudiger, waardiger vorm moet plaatsvinden.

‘Opzichtig vertoon maffiamacht’

Rosy Bindy van de parlementaire antimaffiacommissie noemde het volgens Fox News “alarmerend” dat een begrafenis van een vermeend maffialid kon worden “veranderd in een opzichtig vertoon van maffiamacht”.

‘Maffiaboodschappen uitzenden’

Verder uitte onder anderen ook de burgemeester van Rome zich kritisch. Hij noemde het volgens de BBC “onverdraaglijk dat begrafenissen door de levenden worden gebruikt om maffiaboodschappen uit te zenden”.

{gallery}Gedoe rond uitvaart Vittorio Casamonica{/gallery}