fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vijfjarige Sofia vraagt paus Franciscus om hulp

KN Redactie 24 september 2015
image

De ouders van Sofia Cruz kwamen vanuit Mexico illegaal de VS binnen. Het meisje zelf werd in de VS geboren, waardoor ze het Amerikaans staatsburgerschap heeft.

Paus Franciscus: ‘Laat haar tot mij komen’

Sofia reisde met haar ouders dwars door het land om de paus in Washington te kunnen zien. Toen het konvooi met de paus eraan kwam, tilde haar vader haar over het hek. Het meisje rende richting de paus, maar werd tegengehouden door de beveiliging.

Franciscus echter had haar opgemerkt. Volgens Fox News Latina zei hij daarop tegen zijn beveiligers “Laat haar tot mij komen”. Een van de beveiligers pakte Sofia op en bracht haar naar de paus.

Beroep op paus Franciscus

Het meisje had een zelfgeschreven brief voor de paus bij zich, en een T-shirt met de slogan Papa Rescata Dapa. Dat is een beroep op de paus om zich ervoor in te zetten dat illegale migranten niet worden uitgezet.

Amerikaanse media citeerden later uit de brief: “Ik ben een Amerikaans burger met Mexicaanse wortels”, schrijft Sofia. Haar ouders kwamen net als miljoenen andere Latijns-Amerikanen illegaal de VS binnen. Vader Raul werkt in een fabriek in Los Angeles.

Sofia: spreek met Obama en Congres

“Ik wil u zeggen”, schrijft Sofia de paus, “dat mijn hart zeer treurig is. Ik wil u erom vragen, met de president en het Congres te spreken om mijn ouders te legaliseren, omdat ik iedere dag bang ben dat zij van mij weggenomen worden.”

Gazon van het Witte Huis

Paus Franciscus had zich kort voor dit moment op het gazon van het Witte Huis gepresenteerd als “zoon van een migrant” in zijn vaderland Argentinië. De ouders van Jorge Mario Bergoglio emigreerden vanuit Italië naar het Zuid-Amerikaanse land, waar de latere paus in 1936 geboren werd.

Paus Franciscus ‘beroert onze harten’

“Omdat de paus zelf migrant is, begrijpt hij onze zaak”, denkt Martha Jauregui. Zij maakte deel uit van de groep van de katholieke La Senora Reina-kerk, die samen met Sofia en haar ouders de reis van LA naar Washington maakte. “Hij beroert onze harten.”

{gallery}Paus Franciscus vijfjarig meisje{/gallery}