fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus: ‘Je oude en zieke ouders niet bezoeken is een doodzonde’

KN Redactie 4 maart 2015
image

“Kinderen die hun oudere en zieke ouders niet bezoeken, hebben een doodzonde begaan. Begrepen?”, zei hij vandaag tijdens de algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein.
In zijn serie catecheses over het gezin, ging de paus deze week in op de ouderen.

Pervers
Ouderen worden genegeerd, en een maatschappij die dat doet, is pervers, aldus Franciscus. Bovendien: “Waar ouderen niet geëerd worden, is er geen toekomst voor jonge mensen.”

‘Passend respect’
Dankzij de medische vooruitgang leven mensen langer, merkte de paus op. Maar terwijl het aantal ouderen verveelvoudigd is, “zijn onze samenlevingen niet georganiseerd genoeg om ruimte voor hen te maken, met passend respect en concrete achting voor hun fragiliteit en hun waardigheid”.

‘Alsof die een ziekte zou zijn’
“Zolang wij jong zijn”, ging Franciscus verder, “worden we ertoe gevoerd ouderdom te negeren, alsof die een ziekte zou zijn die weggenomen moet worden.”

‘Een op efficiency geplande samenleving’
“Dan worden we ouder, vooral als we arm, ziek en alleen zijn ervaren we de tekortkomingen van een op efficiency geplande samenleving, die bijgevolg de ouderen negeert.”

Paus Benedictus XVI
Franciscus citeerde zijn voorganger, Benedictus XVI, die tijdens een bezoek aan een verzorgingshuis in november 2012 “duidelijke en profetische woorden gebruikte: ‘De kwaliteit van een samenleving, ik zou zeggen van een beschaving, wordt ook beoordeeld op hoe ouderen worden behandeld en op de plaats die voor hen is gereserveerd in het gewone leven.'”

‘Angst’
Culturen, maande de paus, zien de ouderen als een last die niet produceert en die moet worden afgedankt. “Jullie zeggen het niet openlijk, maar jullie doen het! Vanuit onze angst voor zwakheid en kwetsbaarheid tolereren we de ouderen niet en verlaten we hen.”

‘Een doodzonde’
“Het is ziekmakend om de ouderen afgedankt te zien worden. Het is lelijk. Het is een zonde. De ouderen verlaten is een doodzonde. Kinderen die hun oudere en zieke ouders niet bezoeken, hebben een doodzonde begaan. Begrepen?”


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21