fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Pius XII-film naar filmfestival Cannes

KN Redactie 30 januari 2015
image

Al eerder, op 2 maart, vindt er in het Vaticaan een voorvertoning plaats van de film over de rol van paus Pius XII. Dit meldt Catholic Culture. In de film speelt onder anderen de Amerikaanse acteur Christopher Lambert een rol.

Het verhaal
De speelfilm vertelt het verhaal van David Milano (gespeeld door David Wall), een Amerikaans-Joodse journalist van Italiaanse wortels. Hij is ervan overtuigd dat Pius XII tijdens de Tweede Wereldoorlog ‘fout’ was, maar wordt getriggerd om zelf onderzoek te gaan doen naar paus Pacelli. Dat leidt hem naar heel andere conclusies.

Veel lof
In de eerste periode na de oorlog kreeg Pius XII vanuit Joodse hoek veel lof toegezwaaid voor zijn initiatieven achter de schermen ten faveure van de Joden. Paus Pius redde door dat werk talloze – volgens de Joodse historicus Pinchas Lapide zelfs 800.000 – Joden het leven.

‘Zoveel mogelijk Joden redden’
Toch kleeft Pius nog altijd het imago aan van ‘zwijgende paus’ of zelfs ‘Hitlers paus’. Antisemitisme-onderzoeker prof. Hans Jansen onderzocht de verwijten aan Pius’ adres. In het licht van Israelische lof voor paus Johannes XXIII, zei hij vorig jaar tegen Katholiek Nieuwsblad: “Ook al het materiaal dat in de laatste jaren nog is onderzocht, wijst in één richting. Je kunt er niet omheen: Pius XII heeft heel veel gedaan om zoveel mogelijk Joden te redden.” Sterker nog, stelde Jansen: “Het is mijn diepste overtuiging dat niemand zoveel gedaan heeft om Joden te redden als hij.”

Nog geen erkend wonder
Sinds 1965 loopt er een zaligverklaringsproces voor de als Eugenio Pacelli geboren paus Pius XII. Eind mei 2014 zei paus Franciscus, dat die zaak momenteel stokt, omdat er nog geen erkend wonder op voorspraak van Pius is.

‘Uitslag’
Paus Franciscus bekritiseerde vorig jaar ook oppervlakkige kritiek op het handelen van paus Pius XII tijdens de Holocaust. Hij zei “uitslag” te krijgen als mensen de rol van de Kerk in de oorlog bekritiseren, maar de rol van de geallieerden negeren.