Daarom heeft ze jarenlang de Sint-Agneskerk in Amsterdam bezocht, waaraan de priesterbroederschap van Sint Petrus verbonden is. Sinds enkele tijd zou haar het recht op vrije uitoefening van haar godsdienst onthouden worden door haar curator, in samenspraak met het verzorgingstehuis waar zij verblijft. Dat meldt de website van de Sint-Agneskerk en het blog van prolife journaliste Jeanne Smits.
Op het hoogfeest van Maria Hemelvaart (15 augustus), heeft het bestuur van de Sint-Jozefparochie bij de Agneskerk een brief geschreven – ondersteund door de handtekeningen van meer dan 130 gelovigen – en aangetekend verzonden aan de curator van mevrouw de Rijk-van der Moolen. Mevrouw de Rijk zou door haar curator beperkt worden in haar vrijheid om op zon- en feestdagen de traditionele Latijnse heilige Mis mee te vieren. In plaats daarvan wordt zij elke veertien dagen gedwongen om deel te nemen aan kerkdiensten (onder meer woord- en communievieringen), waarvan zij zich tot op hoge leeftijd altijd gedistantieerd heeft.
In Nieuw Vredeveld, het verzorgingshuis te Amstelveen waar mevrouw de Rijk woont, zou zij – op initiatief van de curator – wekelijks benaderd worden door wel drie verzorgenden, verpleegkundigen of vrijwilligers met de dringende vraag om mee te gaan naar de (protestantse) kerkdienst die daar op vrijdagmiddag wordt gehouden. Bij de opname van mevrouw De Rijk in het betreffende verzorgingshuis zou duidelijk aangegeven zijn dat zij graag naar haar eigen kerk gaat en geestelijke bijstand ontvangt van haar eigen priester en dat zij geen belangstelling heeft voor pastorale activiteiten van welke denominatie dan ook. De beide door de pastoor verzonden brieven zijn te lezen op de website van de Sint-Agneskerk.
Op zaterdagavond 25 juli zou mevrouw de Rijk twee keer gebeld hebben met het 06-nummer van haar curator (totale duur: anderhalve minuut), waarna gedurende twee dagen haar telefoon in beslag werd genomen. In de brief van 15 augustus 2015 vragen bestuur en gelovigen van de parochie aan de curator, Brigitte Goedhart van Goedhart Amsterdam BV, om opheldering over deze beperking in de vrijheid van godsdienst. Op 8 september heeft de pastoor, de zeereerwaarde pater M. Kromann Knudsen FSSP, telefonisch contact gezocht met het kantoor van mevrouw Goedhart. Zij was op dat moment niet bereikbaar, maar de priester zou de toezegging gekregen hebben dat zij zou terugbellen. Op 9 september is een tweede brief verzonden aan de curator, maar deze zou weigeren contact op te nemen met de parochie.
Volgens het bericht op de website heeft mevrouw de Rijk, die geestelijk een broze conditie zou hebben maar fysiek nog in staat is om naar de kerk te komen, ten einde raad zelf telefonisch contact gezocht met mevrouw Goedhart om te vragen waarom zij niet naar haar eigen, vertrouwde Agneskerk mocht gaan. Brigitte Goedhart zou daarop aan het management van verzorgingshuis Nieuw Vredeveld de opdracht gegeven hebben om de telefoon van mevrouw de Rijk meerdere dagen in beslag te nemen.
“Zowel de curator als de managers van het verzorgingshuis weten dat voor bejaarde mensen de telefoon een belangrijk en vaak laatste communicatiemiddel is met de buitenwereld”, aldus het bericht op de website. “Het betreft hier dan ook een uiterst disproportionele maatregel voor twee telefoontjes van samen nog geen anderhalve minuut! Mevrouw de Rijk heeft zich daarna twee dagen lang verzet op de enige manier die haar nog restte: het weigeren van vrijwel alle zorg (hulp bij wassen, aan- en uitkleden, maaltijden enz.). Zij was vreselijk overstuur en uitermate angstig. Curator en verzorgingshuismanamgent hullen zich tot op heden in stilzwijgen.”
De Sint Agneskerk spreekt van een “ernstige vorm van mishandeling”. De dame in kwestie kan met moeite voor zichzelf opkomen. “Dat zou ook niet nodig moeten zijn, maar degenen die haar moeten beschermen keren zich nu juist tegen haar. Vermoedelijk komt dit vaker voor in de zorg. Bij anderen gaat het misschien niet om de kerkgang, maar om andere zaken.” De parochie heeft een emailadres geopend waarlangs men kan reageren en eventueel mevrouw de Rijk bemoedigen: stopgeestelijkgeweld@agneskerk.org. (KN/Sint-Agneskerk)