fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Mexico: Traditionele definitie huwelijk ‘ongrondwettelijk’

KN Redactie 16 juni 2015
image

Dat meldt LifeSiteNews.
“Iedere wet die voortplanting tot het doel van het huwelijk verklaart en definieert als bestaande tussen een man en een vrouw is ongrondwettelijk”, aldus een verklaring van het Hooggerechtshof.

Seksuele voorkeuren
Volgens het oordeel is het “discriminatoir” om “de vereisten voor het huwelijk” te verbinden aan “seksuele voorkeuren” omdat dit “op niet te rechtvaardigen wijze homoseksuele paren, die in dezelfde condities verkeren als heteroseksuele paren, uitsluit van het huwelijk.”
“De overweging dat het doel van het huwelijk voortplanting is, is ongepast”, aldus het Hof. “Het enige grondwettelijke doel van deze uitspraak is de bescherming van het gezin als een sociale realiteit.”

Abberatie
Bisschop Felipe Gallardo van Veracruz noemde het oordeel een “abberratie”. De Mexicaanse bisschoppenconferentie heeft nog geen reactie gegeven.
Volgens de voorzitter van de Mexicaanse Gezinsraad, Juan Dabdoub, handelt het Hoogerechtshof “als een groep activisten”. “Het lijkt alsof ze haast hebben om homoseksuele relaties gelijk te stellen aan het huwelijk.”

Zonder consultatie
Volgens hem heeft het Hof niet de gebruikelijke procedure van consultatie van alle deelstaten gevolgd. “Zij zeggen tegen de rechters dat zij de wet van hun eigen staat moeten negeren. Het is een oneerlijke manier om de staten van hun soevereiniteit te beroven”, aldus Dabdoub.
Slechts vijf van de 32 Mexicaanse staten hebben de afgelopen jaren hun definitie van het huwelijk gewijzigd.