fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Mgr. De Kesel: ‘Ontroerend wat we in christelijk dorp Irak hoorden’

KN Redactie 9 november 2015
image

In het Brugse bisdomblad Ministrando blikte de bisschop, wiens benoeming tot aartsbisschop van Mechelen-Brussel als opvolger van mgr. Leonard vrijdag officieel bekend werd, terug op die reis.

'Ontroerend'

De drie bisschoppen – naast De Kesel hulpbisschop Lemmens van Mechelen-Brussel en mgr. Harpigny van Doornik – zagen in een christelijk dorp hoe de inwoners de Jezidi’s opvingen.

“Als christenen al tweederangsburgers zijn in een moslimland, dan zijn deze mensen het nog meer”, schrijft mgr. De Kesel. “Het was ontroerend wat we in dat christelijke dorp hoorden: we willen die mensen gastvrijheid verlenen want ze hebben het nog slechter dan wij.”

In containers verblijven

In Erbil zagen de bisschoppen hoe zusters dominicanessen, gevlucht uit het door Islamitische Staat veroverde Mosoel, in containers verblijven in de tuin van een plaatselijk dominicanessenklooster.

Mgr. De Kesel: 'Zo confronterend'

Ook bezochten ze vluchtelingen. “Wat je hier ziet en meemaakt, is zo confronterend”, schrijft mgr. De Kesel. “Je voelt je zo machteloos. Met duizenden zitten die mensen hier in kampen. Elke container is in twee delen opgedeeld, elk voor een familie. Op die zo beperkte ruimte verblijven zes of zeven of zelfs tot tien personen.”

Patriach Sako

De Belgische bisschoppen spraken ook met hun collega’s van Dohuk en Erbil, en met de Chaldeeuwse patriarch Louis Sako, die in Erbil verblijft. De laatste is ervan overtuigd, schrijft mgr. De Kesel, “dat de christenen in dit land moeten blijven”.

Aartsbisschop Warda van Erbil vertelde zijn Belgische collega’s volgens mgr. De Kesel “dat hij ambtshalve mensen niet de raad kan geven het land te verlaten. Maar hij zei wel dat hij het kon begrijpen”.

'Zelfde solidariteit'

Ondanks alles, besluit mgr. De Kesel, “is men niet wanhopig. Men gelooft dat het niet kan blijven duren”. Hij hoopt dat Irakezen die vluchten “hier bij ons dezelfde solidariteit mogen vinden die ik ginder heb gezien. Hoe confronterend de reis ook was, ik heb de ontmoeting met zoveel mensen ervaren als een grote genade”.

Fotograaf Tim Dirven reisde met de Belgische bisschoppen mee en maakte een reportage:

{gallery}Belgische bisschoppen Irak Fotograaf Tim Dirven{/gallery}