fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Mgr. de Korte: laten we gezamenlijk religieus geweld afzweren

KN Redactie 8 januari 2015
image

“Dit keer was de aanslag gericht tegen journalisten en werd de vrijheid van meningsuiting in het hart geraakt. Gelukkig nemen tal van woordvoerders uit de moslimgemeenschap scherp afstand van dit geweld.”

‘Gewelddadige karretjes’
Christenen past bescheidenheid, vindt mgr. De Korte, vanwege het geweld in hun eigen geschiedenis. “Voor zover ik kan zien, hebben wij deze heilloze weg pas vrij recent verlaten. Voor onze Kerk heeft het Tweede Vaticaanse Concilie (1962- 1965) ook op dit punt voor een doorbraak gezorgd. Niet langer staat het recht van de waarheid centraal maar de waardigheid van iedere mens”, aldus de bisschop. “Wij mogen de heilige God niet voor menselijke gewelddadige karretjes spannen.”

‘Krachtig én beheerst’
“De tijd van naïviteit is voorbij”, aldus de bisschop. Er zijn fanatici bezig en “onze overheden hebben de taak om terroristen zoveel mogelijk uit te schakelen voordat zij kunnen toeslaan.” Intussen pleit mgr. de Korte ervoor het hoofd koel te houden. “Het is volstrekt onvruchtbaar om in onze boosheid en angst ons te gaan overschreeuwen. Juist nu moet er krachtig én beheerst door de samenleving worden gereageerd. Hysterie en blinde moslimhaat moeten worden vermeden.”

Gemeenschappelijk
De bisschop wijst erop dat meer dan de helft van de wereldbevolking christen of moslim is. “Voor de toekomst van onze aarde is een blijvende dialoog tussen de beide wereldgodsdiensten van groot belang.” Daarom zouden godsdiensten geweld in naam van God gemeenschappelijk moeten afzweren. (Bisdom Groningen-Leeuwarden)