fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Mgr. de Korte spreekt over ‘een katholieke ChristenUnie’

KN Redactie 6 april 2015
image

Dat doet hij woensdagavond 8 april in Paushuize in Utrecht. De ‘Groenlezing’ over christelijke politiek wordt jaarlijks georganiseerd door het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie.

Ideaal
Het ideaal van eenheid binnen de kerk, van een katholieke (oftewel: algemene) kerk, is zo oud als de kerk zelf. Tegenwoordig zien we een vernieuwd verlangen naar eenheid onder christenen, ook in de politiek. In dat kader spreekt de bisschop van Groningen-Leeuwarden over het ideaal van een ‘katholieke ChristenUnie’.

Verschillen niet wegpoetsen
Het is goed dat christenen elkaar vinden in een streven naar een rechtvaardige samenleving, zal De Korte in de lezing betogen. De overeenkomsten tussen gelovigen zijn vele malen groter dan de verschillen. Toch is het goed ook de verschillen niet weg te poetsen. Rooms-katholieken en protestanten leggen andere accenten in hun sociale leer: de een begint bij de gemeenschap, de ander bij het individu. Beide uitgangspunten, aldus mgr. de Korte zijn waardevol op zichzelf.

Terugblik
De Groenlezing is genoemd naar de protestantse denker Guillaume Groen van Prinsterer (1801-1876), van wie Katholiek Nieuwsblad onlangs nog een tekst publiceerde. In de KN-editie van vrijdag 10 april zal mgr. de Korte op zijn lezing terugkijken.