fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Mgr. Gerard de Korte eerste Theoloog des Vaderlands

KN Redactie 20 juni 2015
image

Dat werd bekend op 20 juni tijdens de Nacht van de Theologie in Amsterdam. Geloven tegen beter weten in van Wil van den Bercken won de verkiezing van theologisch boek van het jaar.

De Nacht van de Theologie is een jaarlijks initiatief van diverse organisaties op het gebied van zingeving en theologie. Het is de eerste keer dat Nederland een Theoloog des Vaderlands kiest. De Korte is hiermee voor een jaar het theologisch geweten van Nederland. In die rol zal hij regelmatig als commentator of ambassadeur van de theologie optreden.

Gerard de Korte (1955) is bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. In een persbericht laat de organisatie van de Nacht weten: “Door zijn open opstelling, zijn toegankelijkheid en zijn pastorale hart is hij een geliefd kerkvader, zowel binnen als buiten zijn eigen kerkmuren. Het zoeken naar mogelijkheden voor dialoog en het nastreven van oecumene draagt hij een warm hart toe. Daarbij schuwt hij vrijmoedige kritiek niet.”

Geloven tegen beter weten in van Wil van den Bercken (Balans) won de Theologie Publicatieprijs, de prijs voor het theologisch boek van het jaar. Hierin verdedigt Van den Bercken geloof tegenover atheïsme. Uit het juryrapport: “Van den Bercken laat zien dat geloof niet losstaat van de cultuur, maar daar integendeel alles mee te maken heeft. In slechts 150 pagina’s weet Van den Bercken tal van geloofskwesties aan te snijden en diepgaand te behandelen. (…) Dit is een fijngevoelig, origineel en moedig boek.”