fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Mgr. Gerard de Korte – Pinksteren – Bodar over Benedictus XVI

KN Redactie 13 mei 2016
image

Mgr. Gerard de Korte wordt op 14 mei geïnstalleerd als nieuwe bisschop van Den Bosch. Hij blikt in Katholiek Nieuwsblad vooruit. “Er is in onze Kerk altijd ruimte geweest voor pluriformiteit. Dat is normaal.”

Pinksteren

De Kerk viert op 15 mei Pinksteren. Rector Harrie Hofstede (85) over hoe de Charismatische Vernieuwing zijn priesterschap verdiepte. “En ik had nog wel een gloeiende hekel aan charismatici” – Het nieuwe vormingsprogramma voor jongeren ‘Follow Me’ – de Nederlandse kerkprovincie krijgt er de komende weken zes priesters en twee diakens bij.

Bodar over Benedictus

Antoine Bodar over emeritus-paus Benedictus XVI: “een eigentijdse Augustinus” en “ik verwacht dat hij tot kerkleraar zal worden uitgeroepen” – Bloemlezing Het dagboek van mijn ziel: inkijkje in het zielenleven van de heilige paus Johannes XXIII – Vaticaniste Marta Petrosillo over de machtsstrijd die in het Vaticaan woedt rond een accountantscontrole – Voice of the Family-voorman John Smeaton vraagt paus Franciscus Amoris Laetitia in te trekken.

Eerste Nederlandse vertaling nooit uitgesproken catechese JP II

Voor het eerst in het Nederlands: de catechese die paus Johannes Paulus II 25 jaar geleden had uitgesproken, als hij niet neergeschoten zou zijn: ‘Rerum Novarum nog altijd vitaal en geldig’ – Film Vuurmaker over menselijke vermogens in première – Pastoor Michel Hagen is 25 jaar priester. “Toen ik eenmaal begreep wat God wilde, vond ik het niet moeilijk meer.” – Zuster Holkje van der Veer biedt met Veer-Kracht het verhaal van een kwetsbare, sterke vrouw op zoek naar God – ‘Arts en verloskundige delen kennis niet’

Columnisten

Paul van Geest over wat Twentenaren in Portugal kunnen leren – Anton de Wit over populisme – Pater Hugo over waarom het leven van een kluizenaar niet over rozen gaat – Moeder Anima Christi over haar Blauwe Zusters in het geteisterde Aleppo – Pastoor Michel Hagen over Pinksteren – Marta Petrosillo over de nieuwe ronde in het Vatileaks-proces: komt er binnenkort een einde aan Vatileaks 2?

Recensies

Staccato, met de Laura van Abt Poimen, Frank Westerman over de weerbarstige realiteit van terreurbestrijding, een muzikale ode aan Pablo Neruda en meer. Boek: de persoonlijke ode van de onlangs overleden rector Jan Peijnenburg aan mgr. Bekkers – Film: Padre Pio, Miracle Man zou eigenlijk ook met Nederlandse ondertiteling beschikbaar moeten zijn

Opinie en commentaar

Opinie: Dirk Smulders is niet blij met het zoveelste voornemen van de overheid zich in het leven van gezinnen te mengen: we hebben het gehad! – Commentaar: steeds meer klimaatwetenschappers distantiëren zich van de huidige ideeën over klimaatverandering. Maar intussen wil een Amerikaanse minister kijken of ‘klimaatontkenners’ vervolgd kunnen worden.

Katholiek Nieuwsblad 19 en het digitale archief zijn te lezen via KNdigitaal.