fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Mgr. Hoogenboom: ‘Er bestaat geen recht om te beledigen’

KN Redactie 7 oktober 2015
image

Dat heeft hulpbisschop Ted Hoogenboom van het aartsbisdom Utrecht gezegd tijdens het EU-colloquium over grondrechten dat vorige week in Brussel werd gehouden. Hoogenboom is lid van de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE) en was één van de sprekers tijdens het colloquium.

Overgevoeligheid

“Er is natuurlijk een recht van meningsuiting, waaronder kritisch dispuut, humor en artistieke vrijheid, maar niet om te beledigen of te schaden”, aldus Hoogenboom. “Ieder verondersteld ‘recht’ om religieuze gemeenschappen of hun leden te beledigen om hun lidmaatschap, hun heilige overtuigingen of symbolen, dient te worden afgewezen.”
Tegelijkertijd onderstreepte hij dat de vrijheid van meningsuiting “niet verder ingeperkt mag worden om tegemoet te komen aan toenemende overgevoeligheid van bepaalde religieuze groeperingen.”

Ondubbelzinnig veroordeeld

Mgr. Hoogenboom sprak zich namens de katholieke Kerk ook uit over antisemitisme en moslimhaat, hoofdthema van de twee dagen durende bijeenkomst. “De katholieke Kerk veroordeelt zonder enige aarzeling of ambiguïteit alle vormen van antisemitisme en moslimhaat. De Kerk is bereid haar ondubbelzinnige steun te betuigen aan de getroffen gemeenschappen en begrijpt hun gevoelens van wrok.”

Geen dwang

De Kerk gaat uit van de “transcendente menselijke waardigheid die iedere mens bezit als geschapen naar het beeld van God. Zowel godsdienst als de vrijheid van godsdienst moeten worden beschouwd als positieve elementen, al mogen deze niet met dwang worden geassocieerd”, aldus de Utrechtse hulpbisschop.

Garanties nodig

“De volledige garantie van het recht van gedachten, geweten en godsdienst in al zijn aspecten, zowel individueel als collectief, privé en publiek en institutioneel, vormt de basis van een vreedzaam samenleven en rijke samenwerking tussen burgers, godsdiensten en religieuze gemeenschappen in Europa.”
Voor de veiligheid van deze gemeenschappen is een vertrouwde omgeving essentieel, aldus Hoogenboom, die wees op de belangrijke rol die de katholieke Kerk speelt “in de totale structuur van sociale harmonie”.