fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Mgr. Hurkmans vraagt bij aankondiging ontslag om vergeving

KN Redactie 12 september 2015
image

‘Veel spanningen’

De bisschop van ’s-Hertogenbosch, maakte eerder vandaag bekend dat paus Franciscus zijn in juni ingediende ontslag aanvaard heeft. In een brief op de website van zijn bisdom laat Hurkmans weten dat hij vanaf het begin heeft beseft dat zijn werk als bisschop “veel spanningen met zich zou meebrengen”, maar dat hij terugkijkend “steeds meer begrip” heeft voor die spanningen.

Vergeving

Ook schrijft de bisschop dat hij begrip heeft voor mensen die door de jaren heen “expliciet kritiek naar mij hebben geuit”. Desondanks is Hurkmans “tegenover niemand rancuneus”. “Natuurlijk heb ik in mijn werk fouten gemaakt”, beaamt de bisschop in zijn brief. “Hen, die daardoor getroffen zijn, vraag ik om vergeving.”

‘Geen gemakkelijke stap’

Hoewel een bisschop gewoonlijk pas bij het bereiken van de leeftijd van 75 zijn ontslag indient bij de paus, heeft de 71-jarige Hurkmans dat nu al gedaan vanwege gezondheidsredenen. “Sinds juli 2014 ontbreken mij de krachten om mijn werk ten volle uit te oefenen”, zegt de bisschop daarover. Het aanbieden van zijn ontslag was “geen makkelijke stap”. “Graag was ik tot mijn vijfenzeventigste jaar in mijn functie gebleven.”

Reactie seminarie

Het seminarie Sint Janscentrum dankt de bisschop in een eerste reactie op de eigen website “voor zijn grote toewijding in dienstbaarheid aan God en aan de Kerk, waarbij hij zijn krachten niet heeft gespaard”. Hurkmans was van 1987 tot aan zijn bisschopswijding in 1998 rector van de Bossche priesteropleiding.

Huwelijk en gezin

Het Instituut voor Huwelijk Gezin en Opvoeding (IHGO) laat op de website katholiekgezin.nl weten mgr. Hurkmans “buitengewoon dankbaar” te zijn “voor zijn inzet voor huwelijk en gezin”. Mgr. Hurkmans is voor de Nederlandse bisschoppenconferentie referent voor huwelijk en gezin.

Terug naar geboortegrond

Mgr. Hurkmans blijft aan als bisschop totdat paus Franciscus een nieuwe bisschop van ’s-Hertogenbosch benoemt. Daarna, schrijft Hurkmans, zal hij als emeritus-bisschop in Someren gaan wonen, het dorp waar hij geboren is. “Ik hoop daar opnieuw thuis te geraken, al zal ik ’s-Hertogenbosch gaan missen.”