fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Mgr. Liesen: ‘De H. Geest daalt op ons neer. Maar onder een voorwaarde’

KN Redactie 25 mei 2015
image

Die hulp van de Geest vieren we met Pinksteren. Aan dit thema wijdde mgr. Jan Liesen de preek in de H. Mis, waarmee het jongerenevenement ´Laaiend vuur´ in Roosendaal opende.

Traneunt diaken
Mgr. Liesen droeg deze Mis van Tweede Pinksterdag op in concelebratie met stadpastoor Han Akkermans en Norbert Schnell, rector van priesteropleiding Bovendonk, in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade. Ook assisteerde de juist gewijde transeunt diaken Jochem van Velthoven

Tien Geboden
Maar wie is die heilige Geest? Het is geen “pepmiddeltje” om ons “enthousiast” te maken. De Geest is een vrije genadegave, maar wel een die komt onder een voorwaarde. “Dat kan vreemd klinken”, aldus de bisschop van Breda, maar Jezus heeft gezegd: wie Mij leefheeft en mijn geboden onderhoudt, zal geliefd worden door mijn Vader. Dat verwijst ons naar de Tien Geboden die merendeel verboden zijn. “Geboden dus, om dingen niet te doen.”

Logische voorwaarde
Welbeschouwd zijn de Tien Geboden een opdracht je verstand te gebruiken, aldus mgr. Liesen. Je dient resoluut nee te zeggen tegen alles wat niet goed is. Om werk te maken van je vrijheid en die serieus te nemen, zodat je gereed bent de H. Geest te ontvangen. Het is dus eigenlijk een heel logische voorwaarde.

Zangworkshop
Na afloop van de Mis verzamelden de aanwezigen zich in de tuin van de kerk, om na een gezamenlijke lunch een begin te maken met het programma.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21