fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Mgr. Mutsaerts: ‘media negeren ongemakkelijke fragmenten encycliek volledig’

KN Redactie 29 juni 2015
image

Dat schrijft mgr. Mutsaerts in een column op de website van het bisdom.

“De encycliek Laudato Si’ wordt alom geprezen in de media. Paus Franciscus wordt geprezen als klimaatactivist, strijder voor duurzaamheid, als iemand die oproept tot ecologische bekering en strijdt tegen de wegwerpcultuur. Ik lees het met instemming. Wat evenwel opvalt, is dat diezelfde media de ongemakkelijke fragmenten volledig negeren. Het zijn de paragrafen waarop men ten tijde van paus Benedictus ingezoomd zou hebben om vervolgens het gehele schrijven als irrelevant te bestempelen. Maar ja, heeft Franciscus destijds niet gezegd “who am I to judge?”, aldus mgr. Mutsaerts.

‘Een gruwel’

“Maar onze paus zegt ook ongemakkelijke dingen”, vervolgt Mutsaerts. “In paragraaf 50 van Laudato Si’ verwerpt de paus nadrukkelijk de reproductieve gezondheidspolitiek van het Westen. ‘Geboortebeperking is niet het antwoord’, zo zegt hij stellig. Even stellig verwerpt hij abortus: “Bescherming van het milieu is onverenigbaar met rechtvaardiging van abortus. Hoe kun je het belang van de kwetsbare natuur benadrukken als we er niet in slagen de menselijke embryo te beschermen, zelfs als het ongewenst is” (paragraaf 120). Het experimenteren met embryo’s is de paus eveneens een gruwel, evenals het opheffen van het onderscheid tussen man en vrouw (136, 155).

‘Helder uitgesproken’

Volgens de hulpbisschop van Den Bosch negeren de media paus Franciscus volledig bij “uitspraken waar je doorgaans bij de media de handen niet voor op elkaar krijgt”. Zo heeft de paus Franciscus “zich ook helder uitgesproken over de uitslag van het Iers referendum inzake het homohuwelijk. Hij noemde dat een nederlaag voor de mensheid”, aldus mgr. Mutsaerts.

‘Volstrekt helder’

Inmiddels mag toch wel gesteld worden dat paus Franciscus naadloos aansluit op de traditie van de Kerk”, schrijft de hulpbisschop van Den Bosch. “De man die ‘Who am I to judge’ zei, is dezelfde die zich ‘zoon van de Kerk’ noemt. Van dit laatste getuigen talloze toespraken en preken van Franciscus aangaande onderwerpen zoals het homohuwelijk, gender-ideologie, abortus, euthanasie en echtscheiding. Franciscus is volstrekt helder in zijn standpunten. Hij verdedigt keer op keer het ongeboren leven, het traditionele gezin, eigenlijk alles waar Johannes Paulus en Benedictus ook pal voor stonden.”

Lees hier de volledige column van mgr. Mutsaerts.