fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Mgr. Punt: strijd tegen terreur ‘vooral geestelijke strijd’

KN Redactie 18 november 2015
image

Dat zei bisschop Jos Punt zaterdag in Heiloo in zijn preek tijdens de Mis waarin hij vier diakens wijdde.

‘Deze demonische furie’

Mgr. Punt ging in op de aanslagen in Parijs de avond ervoor. “De wereld is in shock. Politici spreken ferme taal, maar hebben geen werkelijke oplossing”, aldus de bisschop van Haarlem-Amsterdam.

“Het gaat om het dichten van de bronnen van haat, om het weerspreken van verwrongen beelden van God en eeuwigheid, en bovenal om de kracht van het gebed en van de bemiddeling van Maria, de Vrouw bekleed met de zon, die ­alleen deze demonische furie kan verslaan.”

‘Goedwillende moslims in gewetensnood’

Ook wees hij op een fenomeen dat “vaak over het hoofd wordt gezien”, namelijk dat “vele goedwillende moslims in gewetensnood raken” vanwege de gruwelen die in naam van hun geloof worden gepleegd.

“Zij herkennen zichzelf en hun religie daar totaal niet in. Sommigen gaan met borden de straat op not in my name. Anderen verliezen hun geloof, en velen worden ook christen.”

Getuigenis van één christen

Mgr. Punt noemde het voorbeeld van de Pakistaanse arts Nabeel Qureshi. In Seeking Allah, finding ­Jesus beschrijft hij “hoe hij westerse immoraliteit identificeerde met het christendom, en slechts minachting voelde voor dit zwakke geloof”. Het was het getuigenis van één christen “die wel overtuigingskracht bezat, geduld en liefde” die dat veranderde, door de waarheid te spreken. “Ze werden vrienden. Het bracht hem tot het moment dat hij zei: ‘God als dit uw waarheid is, overtuig me dan.’”

‘Vloed van dromen’

“De islam”, vervolgde de bisschop, “heeft geen concept van Triniteit, en van de Heilige Geest. Het kent geen relatie tussen God en mens. De enige manier waarop de geestelijke wereld zich kan doen gelden is de droom. Het schijnt dat God de moslimwereld in deze tijd tegemoet komt met een vloed van dromen. De Heer antwoordde ook Nabeel met een droom, die zijn leven ­veranderde.”

Wijding in Vlaanderen

Ook in Vlaanderen vond zaterdag een wijding plaats. In Brugge wijdde mgr. Jozef De Kesel Martin Faingnaert tot priester voor de ­karmelietenorde. (KN)