fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Michael Voris: gezinssynode wordt ‘final showdown’

KN Redactie 20 juni 2015
image

Ze zetten alles op alles om op de komende gezinssynode alsnog hun slag te slaan. Dat zegt Michael Voris, die vanuit Rome enige dagen in Nederland doorbrengt. De Amerikaanse katholieke commentator en internetevangelist sprak gisteren drie keer in Casa Nova in de H. Landstichting, en herhaalt die drie lezingen vandaag.

Gay magazines
De drie lezingen zijn gewijd aan anticonceptie, homoseksualiteit en de gezinssynode(s). Voris benadrukte de samenhang. Anticonceptie knipt geslachtelijk genot los van de voortplanting, waardoor het zijn doel verliest. Als dit genot doel op zich mag zijn, is de steriliteit van homoseksualiteit geen moreel obstakel meer. De gezinssynode is het slagveld waarop vervolgens getracht wordt de leer van de Kerk daaraan aan te passen. Dat is mogelijk doordat homoseksualiteit zich onder de katholieke geestelijkheid wijd verspreid heeft. De poorten ervoor zijn lang van binnenuit opengezet. Zo hebben volgens Voris in het verleden seminaries van Amerikaanse bisdommen geworven naar ‘roepingen’ in gay magazines.

Paard van Troje
Volgens Voris is door vooraanstaande prelaten als kardinaal Pell voor de camera bevestigd dat het de vernieuwers op de synode helemaal niet om de hertrouwd gescheidenen te doen is. Dit is slechts het paard van Troje waarmee men van binnenuit hoopt de leerstellige muren te slechten die de onverbrekelijkheid van het christelijk huwelijk beschermen. Vervolgens kan dan het homohuwelijk worden ingevoerd, dat op de synode nu al eufemistisch als “onregelmatige vereniging” wordt omschreven.

Woede
Voris wees op de wijze waarop de homolobby en zij die de leer willen veranderen de voorbereidende synode van 2014 hebben gemanipuleerd. Het beruchte tussenrapport was geschreven, in verscheidene talen vertaald en zelfs al naar buiten gebracht, toen de synodevaders nog niet eens gereed waren. De pers had het rapport eerder dan zij. Dit heeft tot woede geleid bij veel synodevaders en tot het bewustzijn dat er spelletjes met hen gespeeld worden.

Liberale media
Voris trok de vergelijking met het Tweede Vaticaans Concilie. Dat heeft niets gezegd over handcommunie, het zich keren van de priester tot het volk of over het afschaffen van het Latijn. Het Concilie werd echter gekaapt door een liberale agenda, waarvan de aanhangers hun misleidende berichten gemakkelijk kwijt konden in de liberale media. Dat heeft ertoe geleid dat een vals idee van Vaticanum II is geïmplementeerd dat de Kerk nog altijd parten speelt.

Binnenkerkelijke worsteling
Het monopolie van de liberale geestelijkheid en media is in onze tijd echter doorbroken, aldus Voris. De opkomst van internet en de sociale media maakt een evenwichtige verslaggeving van kerkelijke gebeurtenissen mogelijk. Via blogs, tweets en websites komen nu ook zij aan het woord die het opnemen voor de traditie en de kerkelijke leer. Tot slot riep Voris op tot gebed voor de komende gezinssynode, waarop zich in oktober de final showdown, de ontknoping van de binnenkerkelijke worsteling zal afspelen