fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Milieu-encycliek’ paus Franciscus uitgelekt

KN Redactie 16 juni 2015
image

Het tijdschrift L’Espresso zette de 192 pagina’s tellende Italiaanse tekst maandagmiddag als facsimile online. Het gaat om de eerste versie van de Vaticaanse drukkerij. Deze oplage werd volgens het blad vernietigd omdat er nog correcties nodig bleken.

‘Journalistieke correctheid’
Vaticaans woordvoerder Lombardi meldde dat de uitgelekte tekst niet de uiteindelijke versie van de encycliek is. Daarvoor geldt nog altijd een embargo tot donderdag, stelde hij in een verklaring. Hij deed een beroep op de “journalistieke correctheid” en vroeg mediavertegenwoordigers om de officiële termijn af te wachten.

Klimaatverandering
Volgens de uitgelekte tekst gaat het eerste hoofdstuk van de encycliek over wereldwijde gevaren als milieuvervuiling, klimaatverandering, drinkwatertekorten en afname van de biodiversiteit, evenals de sociale problemen die daaruit voortkomen.

Christelijke scheppingsleer
In het tweede hoofdstuk wordt daar een christelijke scheppingsleer vanuit bijbels perspectief tegenover gesteld.

Wortels van de milieucrisis
Het derde hoofdstuk wijst volgens de uitgelekte versie technocratie en de moderne houding van de mens, die zichzelf in het middelpunt stelt, aan als wortels van de milieucrisis. Daar knoopt een visie van een omvattende ecologie bij aan, die principes omvat als de oriëntatie op het algemeen welzijn en gerechtigheid tussen generaties.

Richtlijnen en spiritualiteit van de ecologie
De encycliek sluit volgens de gelekte versie af met richtlijnen voor politiek, economie en godsdiensten in het vijfde hoofdstuk, en voorstellen voor een spiritualiteit van de ecologie in hoofdstuk zes.