fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Moordpartij Kenia niet door religieuze bril bekijken’

KN Redactie 10 april 2015
image

Dat heeft de aartsbisschop van de hoofdstad Nairobi gezegd tijdens zijn Paaspreek, meldt L’Osservatore Romano.

Zwaarste in jaren
Hij sprak over de aanslag van de islamitische terreurgroep Al-Shabaab, die in de Goede Week de universiteit van Garissa aanviel en probeerde zoveel mogelijk christelijke studenten te vermoorden. Daarbij werden 148 mensen vermoord, onder wie ook verschillende moslims. Er vielen tachtig gewonden. Het ging om de zwaarste terreuraanslag in jaren.

Oproep tot eenheid
Het komt er nu op aan de nationale eenheid niet op het spel te zetten, zei kardinaal John Njue. “Wij moeten één blijven en niet de indruk wekken dat het hier om een oorlog tussen christenen en moslims gaat”, aldus de aartsbisschop. Njue riep op tot een “wereldwijd antwoord” op het terrorisme en een krachtiger optreden tegen de corruptie in het land. Volgens hem hebben de politici uit hebzucht het welzijn van het land verwaarloosd.

Gebeden
In heel Kenia is in de kerken voor vrede en veiligheid gebeden. Vooral de Paasplechtigheden in zowel Garissa als in Nairobi zijn ondanks angst voor aanslagen zeer druk bezocht. Ook islamitische geestelijken hebben oproepen gedaan tot eenheid en tot gebed voor de slachtoffers. Dinsdag werd een wake gehouden voor de slachtoffers.

Verdachten opgepakt
Tot nu toe heeft de politie zes verdachten, vijf Kenianen en een Tanzaniaan, opgepakt. Zij worden ervan verdacht de aanslagplegers van wapens te hebben voorzien. Een van de vier door de politie gedode terroristen blijkt een zoon te zijn van een hoge overheidsfunctionaris die twee jaar geleden als beste van zijn jaar afstudeerde als jurist. Als vergelding heeft de Keniaanse luchtmacht twee opleidingskampen van Al-Shabaab in buurland Somalië gebombardeerd.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21