fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Mosebach: Deze paus doet alsof Kerk opnieuw uitgevonden moet worden

KN Redactie 26 mei 2015
image

Nadat met Robert Spaemann al een van Duitslands meest vooraanstaande filosofen zich tegen paus Franciscus uitsprak, heeft nu ook de befaamde romanschrijver Martin Mosebach openlijk een scherpe kritiek op de Argentijnse paus geleverd.

Nieuwerwets
In gesprek met Der Spiegel verwijt Mosebach de paus dat hij het doet voorkomen alsof een volledig andere Kerk wordt uitgevonden die op die manier nog niet heeft bestaan, en alsof hij “een scheefgroei van eeuwen” rechtzet. Daarmee zou hij een nieuwerwetse Kerk scheppen zonder dogma of mystiek

Ondankbare taak
De paus heeft vlotte teksten waarmee hij enthousiasme oproept, omdat het “zo inofficieel, zo onpauselijk” is, aldus Mosebach. “En daarna heeft de Congregatie voor de Geloofsleer de ondankbare taak dat op een of andere manier te herstellen en te duiden, hoe het begrepen moet worden vanuit de kerkelijke leer.”

Zinledig
Mosebach denkt dat de paus “eenvoudig niet geïnteresseerd” is in theologie. Op zichzelf vindt hij dat wel sympathiek, omdat de moderne academische theologie het geloof zinledig heeft gemaakt. “Theologie bevredigt niemand meer.” Het “simplisme” van paus Franciscus is daarvoor echter “niet zonder meer een alternatief”.

Gouden hart
Enerzijds spreekt de paus van een tedere Kerk, anderzijds bestuurt hij zelf op een harde manier en treedt hij in de bevoegdheden van bisdommen. “Voor het publiek ziet het er zo uit: hier is de dynamische, onconventionele, moedige paus met het gouden hart, daar is het verstarde, dode, geloofsloze, onbeweeglijke apparaat. Zo eenvoudig is het echter niet.”

Genegeerd
Paus Franciscus zou tekort schieten in bereidheid zich nederig aan te passen aan het ambt van hoogste Kerkleider. Ook heeft Mosebach kritiek op de wijze waarop de paus met Benedictus XVI omgaat. Hij vindt die te opzichtig. Beter was het als de paus-emeritus door zijn opvolger werd genegeerd. “Dat zou passend geweest zijn en geenszins aanstoot geven. Want een teruggetreden paus bestaat eigenlijk niet meer.”

Duidelijk signaal
Anderzijds vindt Mosebach het van weinig respect getuigen dat paus Franciscus zich met zijn ‘eenvoudige’ stijl demonstratief tegen Benedictus afzet. “Wie alles anders doet, zendt ook een duidelijk signaal uit dat wat voorheen bestond, fout was.” (KN/Der Spiegel)