fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Moskou wil Aya Sofia terug

KN Redactie 1 december 2015
image

Sergej Gavrilov, voorzitter van de commissie voor eigendomskwesties en coördinator van de parlementaire groep voor de bescherming van christelijke waarden, treedt namens hen op.

Hardheidstest

Gavrilov onderstreept dat wederzijdse vriendschappelijke initiatieven en gebaren speciaal van belang zijn nu de Russisch-Turkse betrekkingen een “hardheidstest” doormaken. “De Russische zijde houdt het voor mogelijk terug te komen op de kwestie van de Hagia Sofia, historisch heiligdom van de christelijke wereld, die in Constantinopel staat – een historische Byzantijnse kathedraal die verbonden is met de geschiedenis van de universele christelijke Kerk. Wij verwachten van Turkse zijde een vriendschappelijke stap – de teruggave van de Hagia Sofia van Constantinopel aan de christelijke Kerk”, aldus afgevaardigde Gavrilov.

Werelderfgoed

De Hagia Sofia of Aya Sofia werd na de verovering van Constantinopel in 1453 door de Turken in een moskee veranderd. In 1935 kreeg het zesde-eeuwse kerkgebouw de huidige status van museum. De Unesco verklaarde de kathedraal in 1985 tot werelderfgoed. (KN/Kath.net)