fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Nabestaanden vermoorde Kopten aangevallen

KN Redactie 1 april 2015
image

Dat meldt International Christian Concern (ICC), een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen. Ook werd de kerk in het dorp urenlang door een woedende menigte beschoten en bekogeld met stenen.
Bij de aanval raakten minstens zes christenen gewond, van wie drie ernstig.

Herdenking
De aanval vond vorige week vrijdag plaats terwijl Egypte zich opmaakte om de veertigste dag te gedenken nadat IS de massa-onthoofding op een Libisch strand had gepubliceerd. De 20 Egyptische en een Ghanese christenen werkten als gastarbeider in buurland Libië toen zij door de Libische tak van IS werden ontvoerd en vermoord vanwege de “illusie van het kruis”.

Steun van dorpsgenoten
Vorige week vrijdagavond arriveerden minstens zes auto’s vanuit een nabijgelegen dorp in Al-Our met meer dan twintig gewapende mannen. Dertien van de 21 vermoorde Kopten waren uit el-Aour afkomstig.
Op hun tocht naar de Mariakerk in het vijfduizend inwoners tellende dorp werden zij als snel vergezeld door meer dan honderd fanatieke en overwegend jonge islamitische dorpsbewoners, aldus ooggetuigen.

Vernielingen
“Zij beschoten de kerk met vuurwapens en bekogelden haar met stenen”, aldus Milad Nageh tegenover ICC. “Zij sloegen het bord kapot, vernielden de tuin en sloegen de ruiten in van de kerkelijke gebouwen. Ook staken zij een auto in brand die voor de kerk geparkeerd stond.”
Volgens Milad waren het niet alleen degenen uit andere dorpen die zich daaraan schuldig maakten, maar ook veel moslims uit el-Aour zelf. “De moslims die rond de kerk wonen gooiden stenen naar de kerk vanaf het dak van hun huizen”.

Voorbereid
Volgens hem was de aanval voorbereid. Zo waren er twee dagen eerder stenen gelost voor het huis van een moslim vlakbij de kerk. Die werden gebruikt om de kerk te bekogelen. “Wij dachten dat de huiseigenaar die wilden gebruiken om mee te bouwen”, aldus Milad.
Vorige week donderdag was de priester van de Mariakerk, Makar Issa, al gewaarschuwd voor demonstraties door moslims.

Gewaarschuwd
Op vrijdagmorgen waarschuwde ook de Koptische bisschop Raphael van Caïro voor op handen zijnde demonstraties na afloop van het vrijdagmiddaggebed. De bisschop was naar el-Aour gekomen voor de Heilige Mis ter nagedachtenis aan de vermoorde christenen.
De demonstratie was een protest tegen de bouw van een kerk ter nagedachtenis van de Koptische martelaren die was toegezegd door president al-Sisi. Het was toen al duidelijk dat die uit zou lopen op geweld.
Om die reden werd de politie gewaarschuwd en om bescherming gevraagd.

Confrontatie mijden
Priester Makar riep zijn gelovigen op iedere confrontatie met de demonstranten uit de weg te gaan om escalatie te voorkomen. De jongeren werden opgeroepen in de kerk te blijven om haar tegen aanvallen te verdedigen.

‘Politie medeplichtig’
Makar belde herhaaldelijk met de politie. Toen die eindelijk arriveerde stopten de agenten bij de ingang van het dorp. In plaats van de kerk te ontzetten lieten zij auto’s met nog meer demonstranten ongemoeid het dorp binnen. “Zij deden niets om ons te beschermen”, aldus de Koptische geestelijke. “Ik beschouw de politieagenten medeverantwoordelijk voor wat er gebeurd is. Ik beschuldig hen van verzuim, onverschilligheid en medeplichtigheid.”

Nabestaanden belaagd
De demonstranten, die schreeuwden de geplande kerk met de grond gelijk te zullen maken, vielen ook de families van de vermoorde Kopten aan. Zo werd het huis van een van de vermoorden, Samuel Alham Wilson, belegerd en bekogeld met stenen.
In het huis waren op dat moment zijn broer Bebawy Alham Wilson, zijn moeder, de weduwe en een aantal schoonzussen. De andere broers waren op dat moment in de kerk. Bebawy wist het huis te barricaderen dat urenlang werd belegerd door een tierende menigte. Pas na twee uur arriveerden drie politieauto’s, die echter werden opgesteld voor de moskee.
Pas toen later op de avond de gemoederen begonnen te bedaren dreven de agenten de menigte uiteen.

Panieksituatie
“Er heerst hier een panieksituatie en wij zijn allemaal bang”, aldus dorpsbewoner Malak Nageh Ishack. “Wij zijn bang dat er nog meer gewelddadige acties volgen tegen ons en tegen onze kerk als de veiligheidstroepen die er nu zijn weer vertrekken.”
“Wij hebben de veiligheidstroepen de namen van 100 jonge moslims gegeven die betrokken waren bij de aanval op de kerk, maar de politie arresteerde er maar vijf en liet de rest gaan.”
“De politie vroeg ons in huis te blijven, maar lieten de aanvallers vrijelijk over straat lopen. De moslims hebben ons gedreigd ons opnieuw aan te vallen als de veiligheidstroepen vertrokken zijn”, aldus Malak.

Stampvolle kerk
Afgelopen zaterdag hield het bisdom Samalout een grote herdenkingsplechtigheid voor de 21, onder leiding van bisschop Anba en bijgewoond door vele lokale leiders. De kerk was stampvol. Zo’n drieduizend gelovigen volgden de plechtigheid op het kerkplein via videoschermen.
Pijnlijk afwezig waren vele nabestaanden van de dertien martelaren van el-Aour. “Ik kon niet naar Samalout”, zegt Beshir Stephanos Kemal, broer van de twee martelaren Bishoy en Samuel. “Ik moets thuis blijven om mijn huis te beschermen.”

Vijandigheid
Slechts twintig tot dertig inwoners uit el-Aour reisden naar Samalout, meest vrouwen en kinderen, omdat de mannen achterbleven uit angst voor nieuwe aanvallen.
De regering Sisi heeft verklaard de positie van christenen in Egypte te verbeteren, maar er is nog niet veel veranderd.
Voor de nabestaanden van de vermoorde Kopten vormen de aanvallen een bittere herinnering aan het feit dat niet alleen IS, maar zelfs hun eigen mededorpsbewoners vijandig zijn tegenover hen en hun kerk.