fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Nederlandse Blauwe Zuster legt eeuwige geloften af

KN Redactie 19 oktober 2015
image

De hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam was hoofdcelebrant in de Eucharistieviering in de kapel van het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw Ter Nood.

Moeder Anima Christi

Zuster Iuxta Crucem legde de eeuwige geloften af tegenover de algemeen-overste van haar orde, KN-columniste Moeder Anima Christi. Met deze geloften verbond de zuster zich voor het leven aan de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará, zoals de van oorsprong Argentijnse congregatie voluit heet.

Veel indruk

Het komt niet vaak meer voor dat een Nederlandse zuster professie doet, schrijf mgr. Hendriks. De specifieke onderdelen van de liturgie – de professieformule, het gebed van de bisschop over de zuster en het overhandigen van kroon en ring – maakten volgens hem dan ook veel indruk op de aanwezigen, van wie velen voor het eerst een dergelijke plechtigheid meemaakten.

Drie Nederlandse novicen

Recent nog legden drie Nederlandse novicen hun tijdelijke geloften af bij de Dienaressen, die hun bijnaam danken aan hun kenmerkende blauwe sluiers en scapulieren. Kort daarvoor vierde de congregatie een andere bijzondere gelegenheid, toen de eerste Tanzaniaanse zuster haar tijdelijke geloften aflegde.

Meer dan duizend Blauwe Zusters

Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan duizend Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará. In Nederland hebben de Blauwe Zusters actieve communiteiten in Heiloo, Den Haag en Brunssum. In Valkenburg bevindt zich een communiteit van de contemplatieve tak van de orde.

De preek van mgr. Hendriks is te lezen op Arsacal.nl. De driewekelijkse KN-columns van Moeder Anima Christi zijn hier te lezen.