fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Nepal: Criminelen azen op hulpgoederen

KN Redactie 9 juni 2015
image

Volgens AsiaNews zouden zij te maken hebben met geweld en doodsbedreigingen.

‘Valse slachtoffers’
Duizenden ambtenaren die de hulpgoederen vanwege de aardbeving van 25 april moeten verdelen hebben geklaagd over de agressie. Zij eisen van de regering bescherming. Sommige ambtenaren hebben zich het vege lijf moeten redden nadat zij waren geprest om de schade als gevolg van de natuurramp te overdrijven. De benden zouden zich zo meester kunnen maken over het teveel. Ook werken zij met valse identiteitskaarten waarmee niet bestaande huiseigenaren en boeren schadevergoedingen kunnen innen.
De vergoeding per huiseigenaar van 15.000 rupee’s (130 euro) voor de aanschaf van zinken platen voor het bouwen van tijdelijke onderkomens heeft geleid tot een wildgroei aan ‘valse slachtoffers’.

Verdwenen kinderen
Bij de aardbeving van 25 april vielen meer dan 8.700 doden en werden talloze gebouwen verwoest.
Ook zijn er aanwijzingen dat mensenhandelaren op grote schaal misbruik maken van de ramp om kinderen te ontvoeren. Sinds de scholen weer aan de slag zijn is minder dan de helft van de leerlingen teruggekeerd. Kort voor de aardbeving werd een criminele bende opgerold die Nepalese vrouwen verkocht aan islamitische strijders in Syrië.