fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

NGO’s: IS pleegde mogelijk genocide

KN Redactie 27 februari 2015
image

Dat stelt een coalitie van vier non-gouvernementele organisaties (NGO’s) in een vandaag in Brussel gepresenteerd rapport over het lot van vijf Irakese minderheidsgroepen sinds de val van de stad Mosoel in juni 2014: christenen, Yezidi’s, Kaka’i, Shabak en Turkmenen.

‘Systematische strategie’
In het rapport concluderen de vier NGO’s dat hoewel minderheden in Irak al veel langer kwetsbaar zijn, het huidige geweld “deel lijkt uit te maken van een systematische strategie om deze gemeenschappen permanent te verwijderen uit de gebieden waar zij al eeuwen leefden”.

Oorlogsmisdaden
De NGO’s houden IS-strijders en -commandanten verantwoordelijk voor “de meeste van de onder het op dat moment toepasselijke internationaal recht verboden oorlogsmisdaden”.

Misdaden tegen de menselijkheid
Ten tweede pleegden zij volgens de NGO’s “op Apartheid na” alle daden die als voorwaarden gelden om van misdaden tegen de menselijkheid te kunnen spreken, “als deel van wijdverbreide en systematische aanvallen tegen burgerbevolkingen in Noord-Irak”.

Genocide
Ten derde is er, schrijven de NGO’s, informatie die steun vormt voor een ‘prima facie’-zaak tegen IS vanwege genocide “op religieuze minderheden in Noord-Irak, in het bijzonder tegen de Yezidi-minderheid”.

Aanbevelingen
De coalitie geeft een aantal aanbevelingen aan zowel de Iraakse regering en de Koerdische regionale regering als aan de internationale gemeenschap.

Corruptie
Daaronder zijn oproepen de humanitaire inspanningen voor de talloze Iraakse ontheemden te steunen, en corruptie bij de hulpverlening te onderzoeken en vervolgen.

Internationaal Strafhof
Ook zouden misdaden vervolgd moeten worden via het Internationaal Strafhof en zouden alle bij de strijd tegen IS betrokken partijen, waaronder milities, Iraakse en Koerdische troepen en de internationale coalitie, zich moeten houden aan het internationaal recht.

Bescherming
Verder moeten er bescherming en een langetermijnoplossing komen voor de voor IS gevluchte Irakezen.

Coalitie
De coalitie van NGO’s bestaat uit de organisaties ‘No Peace Without Justice’ (NPWJ), ‘The Unrepresented Nations and Peoples Organization’ (UNPO), ‘The International Institute for International Law and Human Rights’ (IILHR)  en ‘Minority Rights Group International’ (MRG).