fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Niger: 45 kerken afgebrand bij protesten tegen Charlie Hebdo

KN Redactie 20 januari 2015
image

Dat maakte de nationale politie van Niger maandag bekend. “Er zijn belangrijke beschadigingen geconstateerd: 45 kerken, vijf hotels, 36 bars, een weeshuis en een christelijke school zijn verwoest nadat ze in brand werden gestoken”, aldus een woordvoerder.

Protest hoofdstad
De verwoestingen vonden onder meer plaats in de hoofdstad Niamey. Daar vond afgelopen zaterdag een protest plaats tegen spotprenten van de islamitische profeet Mohammed in het Franse weekblad Charlie Hebdo. De autoriteiten in Niger hadden het protest verboden.

Doden en gewonden
Bij de betoging in Niamey vielen vijf doden en 128 gewonden. 189 mensen werden opgepakt, waaronder twee minderjarigen. Bij een betoging afgelopen vrijdag in Zinder, de tweede stad van het land, vielen ook al vijf doden en 45 gewonden. Ook in Zinder werden meerdere kerken in brand gestoken, alsmede een cultureel centrum.

Onderzoek
Soortgelijke protesten in Niger, een voormalige Franse kolonie waar 98% van de bevolking moslim is, verliepen in het verleden meestal vreedzaam. De overheid onderzoekt daarom of het huidige geweld is ontstaan door ophitsing van de betogers door Boko Haram. Ook doen er beschuldigingen de ronde dat de oppositie in het land de onrust bewust zou aanwakkeren.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21