fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Nigerese bisschop: ‘katholieke leven in Niger blijft bloeien’

KN Redactie 23 juli 2015
image

Dat zegt hij in een interview met de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood.

Hij blikt daarin terug op de aanslagen in Niger van een half jaar geleden waarbij extremistische moslims christenen aanvielen en kerken platbrandden.

Charlie Hebdo

In januari braken in Niger gewelddadige protesten uit tegen cartoons in het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Daarbij vielen tenminste tien doden en 173 gewonden. Ook werden minstens 72 kerken en veel andere gebouwen vernield door brandstichting. “Eigenlijk alles wat de westerse samenleving vertegenwoordigt”, zei de Franse emeritus-aartsbisschop van Niamey, mgr. Michel Cartatéguy destijds tegen het Franse katholieke blad La Croix.

‘Wederijds begrip’

Volgens mgr. Ouédraogo kwam het geweld als een grote schok in een land waar moslims en christenen tot dan toe in relatieve harmonie met elkaar leefden. “Waarom hebben ze ons aangevallen, vooral omdat we zo’n goed wederzijds begrip hadden”, vraagt hij zich af.

‘Verward met christendom’

Volgens de bisschop van Maradi hebben de demonstranten “Charlie Hebdo verward met het christendom”, alsof christenen de karikaturen van de profeet Mohammed hadden getekend waar het Franse tijdschrift om bekend stond.

‘Gevoeligheden’

“De persvrijheid in Europa is prima, maar je moet met de nodige voorzichtigheid met deze vrijheid omgaan en bewust zijn dat dit impact zal hebben in andere landen. De gevoeligheden in Afrika zijn anders dan die in Europa”, aldus mgr. Ouédraogo.

‘Levende gemeenschappen’

Uit angst voor meer aanvallen vluchtten Nigerese christenen naar de buurlanden Burkina Faso, Togo, Benin en Nigeria. Hoewel de meesten inmiddels zijn teruggekeerd, blijft angst voor nieuwe aanvallen bestaan. Lokale gemeenschappen vieren de heilige Mis in de openlucht of in zalen die daarvoor speciaal ingericht zijn. Het geloof van de Nigerezen is sterk volgens de bisschop. “Levende gemeenschappen zijn ontstaan en ik geloof dat dit een zegen is.”

‘Spijt’

Veel Nigerese moslims weten zich een half jaar na de gewelddadige protesten geen houding te geven ten opzichte van christenen. “Ze weten niet hoe ze hiermee om moeten gaan. Ze hebben spijt van wat er gebeurd is, maar dat kunnen ze niet openlijk zeggen. Tot dusver is er in Niger nog niemand aangehouden voor de gewelddadigheden van januari.

Verbaasd

Veel moslims waren verbaasd over de reactie van de katholieke bisschoppen van Niger, die kort na de gewelddadige protesten opriepen tot vergeving van de daders. “Ze staken onze kerken in brand, maar onze harten staan nog steeds in vuur en vlam met liefde voor hen. Christen of moslim: God wenst het geluk voor alle mensen”, aldus de bisschop.

Hongersnood en droogte

In Niger werken katholieken en moslims via een interreligieuze commissie samen op het gebied van onderwijs en liefdadigheidswerk. Beide gemeenschappen proberen op die manier Niger, een van de armste landen ter wereld, op te bouwen. De bevolking heeft regelmatig te lijden van hongersnood door de enorme droogte die het land teistert.

Van de zeventien miljoen Nigerezen is circa 98 procent moslim. Het land telt slechts 21.000 katholieken en twee bisdommen: aartsbisdom Niamey en het bisdom Maradi.