fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Nigeria: 5 doden bij zelfmoordaanslag in kerk

KN Redactie 6 juli 2015
image

Een vrouw blies zichzelf op tijdens een drukbezochte viering in een evangelisch-christelijke kerk in Potiskum, een stad in de noord-oostelijke deelstaat Yobe. Ten minste vijf mensen vonden daarbij de dood.

Boko Haram

Hoewel nog niemand de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de aanslag in de kerk, komen de methode, het doel en de locatie overeen met eerdere aanslagen van de Islamitische terreurgroep Boko Haram. Potiskum had dit jaar al ten minste vier keer eerder te maken met dodelijke aanslagen van de terreurgroep en in het verleden viel Boko Haram verschillende malen christelijke kerken aan.

Reeks aanslagen

De zelfmoordaanslag van zondag in een kerk volgt op een reeks van aanslagen in Nigeria afgelopen week die allen toegeschreven worden aan Boko Haram. Zo kwamen vrijdag talloze mensen om het leven bij zes zelfmoordaanslagen in Zabamari Muna, een dorp in het noord-oosten van Nigeria.

'Barbaars'

De president van Nigeria, Muhammadu Buhari veroordeelde de recente zelfmoordaanslagen als barbaars. Hij zei dat de aanslagen aantonen dat er nood is aan een uitgebreidere internationale troepenmacht om het extremisme de kop in te drukken. De Nigeriaanse bisschop Oliver Dashe Doeme riep daar begin dit jaar ook al toe op.