fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Nigeriaanse bisschoppen: ‘Sterkere gezinnen nodig’

KN Redactie 26 februari 2015
image

In een verklaring na afloop van de eerste bijeenkomst van de Nigeriaanse bisschoppenconferentie in 2015, schrijven ze dat een natie een familie van gezinnen is, een gemeenschap van personen die kernwaarden delen.

Sterkere gezinnen
Een natie heeft dus effectieve instituten nodig, aldus de bisschoppen, en competente leiders om die instituten besturen. Die leiders worden geboren en gevoed in het gezin, de vitale cel van de samenleving. Daarom willen ze dat er sterkere gezinnen komen in Nigeria. Tegelijkertijd spreken ze zich uit over zaken als Boko Haram en de op handen zijnde algemene verkiezingen.

Boko Haram
“We kunnen niet spreken over de uitdagingen voor het gezin zonder te refereren aan de Boko Haram-opstand en de verhoogde spanning veroorzaakt door de komende algemene verkiezingen. We kunnen de moeilijkheden van de intern ontheemde personen niet negeren”, schrijven de bisschoppen.

‘Onze harten’
“De Boko Haram-opstand heeft niet alleen geleid tot het verlies van onschuldige levens, ze heeft ook geleid tot scheiding van leden van dezelfde gezinnen. Onze harten gaan uit naar de kinderen die gescheiden zijn van hun ouders, speciaal onze geliefde dochters, de Chibok-meisjes, en anderen die zijn ontvoerd door domme terroristen.”

‘Jonge en dappere soldaten’
De bisschoppen prijzen het vaak bekritiseerde Nigeriaanse leger. “Noch kunnen we sommige van onze jonge en dappere soldaten vergeten (…) die zijn gestorven terwijl ze vochten om de opstand te blussen. Mogen hun zielen in vrede rusten en mogen hun gezinnen getroost worden.”

Leiders ‘die verenigen’
Ook bidden ze voor het olierijke land, opdat Nigeria leiders mag hebben “die zullen verenigen en niet verdelen, leiders die de overvloedige zegeningen zullen beheren die de Almachtige Nigeria heeft meegegeven voor het welzijn van de familie van Nigeria”.

Mgr. Kaigama
Tijdens hun bijeenkomst, die vrijdag begon en vandaag afliep, herkozen de bisschoppen aartsbisschop Ignatius Kaigama van Jos als hun voorzitter.

President Jonathan
Ook hield de huidige president van Nigeria, Goodluck Jonathan, een toespraak. Jonathan zei toegewijd te zijn aan de voor 28 maart gepland staande verkiezingen, en dat hij en zijn regering niets zouden doen om het democratisch niveau van Nigeria in gevaar te brengen.