fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Noodkreet kerkleiders: help ons overleven in Midden-Oosten

KN Redactie 10 juni 2015
image

Dat hebben vijf patriarchen van Kerken in de regio maandag verklaard na een bijeenkomst in de Syrische hoofdstad Damascus, meldt Reuters.

Ideologie van Islamitische Staat
Het is volgens de vijf tijd de hardline ideologie van groepen als Islamitische Staat het hoofd te bieden. De ideologische bronnen van het radicale islamisme moeten opgedroogd worden door “een cultuur van openheid, vrede en geloofsvrijheid” te leren.

‘Oorlogen stoppen’
“Wij roepen iedereen die claimt een belang in ons geloof te hebben op ons te helpen te blijven”, zeggen de vijf in een appèl op de internationale gemeenschap. “Wij roepen haar op haar verantwoordelijkheid te nemen en de oorlogen in ons land te stoppen.”

Pauselijk nuntius
Aan de bijeenkomst namen de vijf patriarchen van de Kerken van Antiochië deel. Ook de pauselijk nuntius in Syrië was aanwezig.

‘Wij blijven’
“Wij zijn het authentieke (volk) van dit land, diepgeworteld in zijn bodem die werd bevloeid door het zweet van onze vaders en grootvaders, en wij bevestigen meer dan ooit dat wij blijven”, aldus de patriarchen.

Militair ingrijpen
Een Iraakse en een Syrische aartsbisschop vroegen recent om meer militair ingrijpen om het geweld van Islamitische Staat te stoppen.

Christenen Irak niet vergeten
De Chaldeeuws-katholieke patriarch van Bagdad, Louis Raphael Sako, deed een oproep in boekvorm om de christenen in Irak niet te vergeten.