fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Noodkreet Nigeriaanse bisschop: help ons tegen Boko Haram, teken petitie!

KN Redactie 13 november 2015
image

Mgr. Oliver Dashe Doeme doet dat via een petitie op de website CitizenGo. De bisschop van Maiduguri vraagt mensen om die te ondertekenen en hem zo te helpen de internationale gemeenschap om steun te vragen.

Dood of op de vlucht

Boko Haram, schrijft de bisschop van Maiduguri, “blijft terreur verspreiden in ons land. Afgelopen maand was bijzonder gewelddadig. Twee vrouwen pleegden een zelfmoordaanslag en veroorzaakten elf doden. Islamitisch terrorisme heeft de levens geëist van ten minste 150.000 mensen in Nigeria”.

Naast de doden zijn volgens mgr. Doeme 2,1 miljoen Nigerianen op de vlucht. “Alleen al in mijn bisdom zijn 60.000 van de 125.000 gelovige christenen hun huizen ontvlucht.”

Sommigen keren terug, maar, schrijft de bisschop, het ontbreekt aan de eerste levensbehoeften: “Voedsel, medicijnen en soms zelfs onderdak.” Zijn mensen “hebben een immens trauma doorgemaakt, en moeten nu in armoedige omstandigheden leven”.

Ondanks geweld Boko Haram ‘niet bang’

Ondanks het geweld zijn de katholieken “niet bang”, zegt mgr. Doeme, “omdat we weten dat de Kerk zichzelf altijd uitbreidt te midden van vervolging. Onze leden zijn steeds dapperder. Om deze reden weet ik dat de toekomst van de Kerk in Nigeria stralend is”.

Ook vertelt hij zeker te zijn van het gebed van de martelaren, “en dit is wat ik mijn mensen vertel”.

Lichtpuntjes

Mgr. Doeme ziet ook enkele lichtpuntjes. Zo bevrijdde het Nigeriaanse leger volgens hem in oktober 338 gegijzelden, kwamen 150 jihadisten om in een militaire operatie en stuurden de Verenigde Staten driehonderd militairen naar buurland Kameroen, waar Boko Haram eveneens actief is.

Verder is Frankrijk bezig een ‘Nigeria-top’ op te zetten waar maatregelen tegen het geweld besproken moeten worden.

‘Mama Maria zal Boko Haram verpletteren’

KN sprak eerder dit jaar met de bisschop van Maiduguri, die onder meer vertelde hoe dankzij de rozenkrans het tij keert. “Wat is de boodschap van Jezus? Bid voor je vijanden, vergeef je vijanden, houd van je vijanden.” Hij is overtuigd van de kracht van het gebed: “Mama Maria zal Boko Haram verpletteren.”

Ook sprak KN met de bisschop van Yola, mgr. Mamza, die zei dat Boko Haram alles kan vernietigen, “maar niet ons geloof”.

De petitie voor internationale steun aan de Nigeriaanse christenen is hier te vinden. Lees hier het hele interview met mgr. Oliver Dashe Doeme, de bisschop van Maiduguri en hier het hele interview met mgr. Stephen Mamza, de bisschop van Yola.