fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Noord-Korea: Canadese missionaris krijgt levenslang

KN Redactie 21 december 2015
image

De 60-jarige Hyeon Soo Lym is predikant van de presbyteriaanse Kerk van Toronto. De afgelopen tien jaar bracht hij als missionaris zo’n honderd bezoeken aan Noord-Korea, vooral om ouderen en wezen te helpen.

Spoorloos verdwenen

De van oorsprong Zuid-Koreaanse Hyeon Soo Lym verdween in februari 2015 spoorloos nadat hij de Noord-Koreaanse grens was overgestoken. Sindsdien was niets meer van hem vernomen. Tot zijn veroordeling vorige week.

'Misdaden tegen de staat'

Het hooggerechtshof van Noord-Korea heeft de Canadese predikant veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege “misdaden tegen de staat”. Hij moet zijn straf uitzitten in een strafkamp.

Mensenhandel

Volgens het hof heeft Hyeon Soo Lym “toegegeven” dat hij plannen had om de regering omver te werpen en in plaats daarvan een staat te stichten met een religieus karakter. De missionaris werd ook veroordeeld, omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor het organiseren van mensenhandel naar Zuid-Korea, China en Mongolië.

Niets met politiek te maken

Zijn gelovigen in Canada zeggen dat hij Noord-Koreanen “mogelijk geholpen heeft” het dictatoriale regime te ontvluchten, maar dat dit alleen gebeurde op verzoek van de betreffende mensen zelf. Ze stellen ook dat zijn bezoeken aan Noord-Korea niets met politiek te maken hadden.