fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Noorse staat wil 4,6 miljoen euro terug van bisdom Oslo

KN Redactie 1 juli 2015
image

Woordvoerster Lisa Wade verklaarde dinsdag dat het bisdom daartegen in beroep gaat. Daarvoor geldt een termijn van drie weken.

Als katholiek geregistreerd

In Noorwegen krijgen Kerken en religieuze gemeenschappen geld van de overheid. Het bedrag wordt bepaald aan de hand van het aantal leden. In maart gaf het bisdom Oslo toe ongeveer zevenduizend mensen buiten hun medeweten als katholiek geregistreerd te hebben.

Telefoonboeken

Een onderzoek van het bisdom wees uit dat sinds 2011 mensen op basis van telefoonboeken en andere openbare bronnen als katholiek waren geregisteerd, van wie aan te nemen was dat zij uit een in meerderheid katholiek land stamden.

Mogelijk bedrog

Nadat deze registratiewijze eind 2014 beëindigd was, stelden de Noorse autoriteiten onderzoek in naar mogelijk bedrog. Dat leidde onder andere tot een huiszoeking in het kantoor van de Kerk in Oslo.

Niet de enige

Het bisdom Oslo is niet de enige katholieke kerkstructuur in Noorwegen, waarvan het ledental in de publieke opinie in vraag gesteld is.

Tromsö: 251.000 euro terugbetalen

Aangezien de registratie aan de hand van openbare bronnen door het bisdom Oslo voor het hele land werd uitgevoerd, bereidt de territoriale prelatuur Tromsö zich voor op het terugbetalen van omgerekend 251.000 euro aan de Noorse staat. Dat blijkt uit een brief van de prelaat, bisschop Berislav Grgic.