fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

OM bevestigt: onderzoek naar Demmink vastgelopen

KN Redactie 14 september 2015
image

De Haagse onderzoeksrechter Yolande Wijnnobel staakt de pogingen om in Turkije getuigen te horen in het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar de voormalige secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ne bis in idem

Een woordvoerder van de Haagse rechter-commissaris heeft NRC Handelsblad desgevraagd laten weten dat Turkije “om juridische redenen” zegt niet te kunnen meewerken aan het onderzoek naar de beweerde pedoseksuele activiteiten van Joris Demmink (67). De Turkse autoriteiten beroepen zich op het beginsel ne bis in idem (‘niet tweemaal in hetzelfde’) dat belet dat iemand tweemaal voor hetzelfde wordt berecht. De beschuldigingen zouden namelijk allemaal al eens zijn onderzocht. De houding van de Turkse autoriteiten spoort niet met de mededeling van de Turkse ambassadeur, die eerder liet weten dat zij optimaal aan het onderzoek wilden meewerken. Demmink ontkent overigens überhaupt destijds in Turkije geweest te zijn.

Zonder resultaat

De rechter-commissaris heeft in totaal drie reizen naar Turkije gemaakt om te proberen getuigen te horen. Het gaat onder meer om Mustafa en Osman die – ondersteund door een betrokken politieagent – zeggen als jongens in de jaren negentig in Turkije te zijn verkracht door Demmink. Kamerlid Louis Bontes heeft erop gewezen dat de zaken van de twee jongens mogelijk apart onderzocht moeten worden, juist om te voorkomen dat Turkije zich verschuilt achter formaliteiten. Volgens NRC Handelsblad heeft minister Van der Steur van Justitie (VVD) deze zomer telefonisch geprobeerd via zijn Turkse ambtgenoot het onderzoek vlot te trekken, maar zonder resultaat. (KN/NRC Handelsblad)