fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Onderzoek naar Demmink zit volledig vast’

KN Redactie 8 september 2015
image

Dat heeft We Are Change Rotterdam te horen gekregen van het OM.

Geen informatie Turkije

Het OM deed in januari 2014 inzake de zaak Demmink een strafhulpverzoek aan de Turkse autoriteiten. Ondanks het persoonlijk telefonisch contact van de minister van Justitie Van der Steur met zijn Turkse ambtgenoot in juli 2015, de bezoeken van rechter-commissaris Yolande Wijnnobel aan Turkije en de verschillende Kamervragen wordt er volgens het OM door Turkse zijde geen informatie verschaft.

Geen actieve onderzoekslijnen

Persvoorlichter van het OM, Wim de Bruin, geeft aan dat hierdoor het onderzoek is vastgelopen en dat er geen andere actieve onderzoekslijnen zijn. Op de vraag of de zaak van de Koerdische  zakenman Baybasin mogelijk verband houdt met het uitblijven van medewerking van Turkije, antwoordde De Bruin dat Turkije dat zelf niet heeft aangegeven. Volgens zijn advocaat is Baybasin in een gemanipuleerd proces veroordeeld tot levenslang, als gevolg van een deal tussen Nederland en Turkije.

Prognose

Van der Steur laat in een straatinterview door We Are Change Rotterdam weten dat het onderzoek “zeer zorgvuldig moet gebeuren” en “dat het nu goed is dat alle feiten boven tafel komen”. De prognose van het OM, dat men het onderzoek nog dit jaar gaat afronden, blijft echter gehandhaafd. (KN/We Are Change Rotterdam)