fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Onderzoek werkgroep Duitse bisschoppenconferentie: condooms soms overwegen

KN Redactie 11 maart 2015
image

Dat stelt een onderzoeksgroep van Duitse en Afrikaanse theologen en zorgverleners op basis van onderzoek in Ethiopië, Zambia en Malawi. Het onderzoek werd uitgevoerd en gepubliceerd door de ‘wetenschappelijke werkgroep voor wereldkerkelijke opgaves’ van de Duitse bisschoppenconferentie.

‘Authentiek beeld’
Het onderzoek had als doel betrokkenen en kerkelijke vertegenwoordigers uit de drie landen aan het woord te laten komen “om een authentiek beeld van de door hiv en aids gestelde uitdagingen te schetsen”.

Karl Rahner’
De onderzoekers verwijzen naar de kloof die de Duitse theoloog Karl Rahner s.j. zag tussen de moraliteit zoals die verkondigd wordt en de dilemma’s waarmee mensen in de praktijk “bijvoorbeeld onder druk van collectieve rolmodellen of economische druk” te maken krijgen.

‘Snel’ duidelijk
In het geval van hiv/aids wordt dit probleem “snel” duidelijk, aldus de onderzoekers, in het bijzonder in het geval van stellen waarvan een van de twee besmet is. In Subsahara-Afrika zijn dergelijke relaties een bron van besmetting met hiv.

Condoomgebruik
Als deze stellen niet afzien van een volledige seksuele relatie, bestaat de preventie volgens de onderzoekers onder meer uit goede zorg, “speciaal het gebruik van antiretrovirale medicijnen”, en goede voeding. En, voegen ze toe: “De zaak van condoomgebruik, als een van de belangrijkste manieren van hiv-preventie, zal ook in overweging moeten worden genomen.”

‘Nauwelijks vermijden’
In een persbericht van de Duitse bisschoppenconferentie staat dat de onderzoekers vinden dat de Kerk in Afrika in haar antwoord op het hiv/aids-probleem er “fundamenteel” rekening mee moet houden “dat economische, sociale en politieke druk vele mensen tot een riskant gedrag dringt, dat zij nauwelijks vermijden kunnen”.

Het volledige rapport is hier te lezen.