fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Aan IS ontsnapte Syrische priester spreekt met KN: ‘Ik heb al mijn ontvoerders vergeven’

KN Redactie 7 januari 2016
image

KN-correspondente Marta Petrosillo sprak onlangs in Rome met de priester, die op 21 mei 2015 samen met een medewerker van zijn klooster in Qaryatayn werd ontvoerd door gemaskerde mannen.

In de woestijn vastgehouden

De twee werden vervolgens vier dagen lang geboeid en geblinddoekt in de woestijn vastgehouden in de auto van het klooster waarin ze waren meegenomen.

Opgesloten in een wc

Daarna werden ze overgebracht naar Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat, waar ze 84 dagen werden opgesloten in een wc. Dat gebeurde “met opzet”, vertelt pater Mourad, “om ons te vernederen, maar onze missie is om nederig te zijn, ook ten overstaan van geweld”.

Bedreigd met onthoofding en gegeseld

De twee ontvoerde mannen werden bedreigd met onthoofding als ze zich niet zouden bekeren tot de islam. Pater Mourad werd op de 23e dag van de ontvoering gegeseld “met een stuk tuinslang dat vastzat aan touwen”.

Hoewel hij lichamelijk leed, was hij “vredig” van binnen. “Ik voelde troost, omdat ik iets van het lijden van Christus mocht delen”, ook al voelde hij zich “niet waardig om ook maar een klein deel van zijn Calvarie te ondergaan”.

Ontsnapping

De priester werd uiteindelijk teruggebracht naar Qaryatayn, omdat de resterende christenen daar bij IS naar hem hadden gevraagd. In de door Islamitische Staat bezette stad kon hij weinig meer doen. “Langzamerhand hebben alle christenen de stad verlaten. Er zijn er nog elf in handen van IS en acht christenen zijn om het leven gebracht door jihadisten.”

Met hulp van een moslim wist hij op 10 oktober uiteindelijk te ontsnappen uit het kalifaat.

Al zijn ontvoerders vergeven

Pater Mourad vertelt dat hij al zijn ontvoerders heeft gegeven, de man die hem geselde zelfs “meteen”.

“Ik dacht aan de woorden van Jezus die geschreven staan in het evangelie volgens Matteüs: ‘Heb je vijanden lief en bid voor wie je vervolgen.’”

Ontmoeting met paus en emeritus-paus ‘een zegen’

Pater Mourad ontmoette in Rome paus Franciscus en emeritus-paus Benedictus XVI. Die ontmoeting was “een zegen”, zo zegt hij.

Lees hier het hele interview met pater Jacques Mourad in Katholiek Nieuwsblad van deze week. KN op papier lezen? Klik hier voor een proefabonnement.