fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Ooggetuigenverslag Nigeria: ‘Onze mensen worden dagelijks afgeslacht!’

KN Redactie 19 juli 2015
image

Obasogie is hoofd communicatie van het bisdom Maiduguri. Persbureau Zenit publiceerde het verslag dat hij schreef voor hulporganisatie Kerk in Nood:

‘Extreem lastig’

“Veiligheidsmaatregelen maken reizen door het bisdom Maiduguri extreem lastig – en gevaarlijk. Onze mensen worden dagelijks afgeslacht!”

‘Snelweg van Maiduguri naar Damaturu’

“Pendelverkeer over de snelweg van Maiduguri naar Damaturu, de voornaamste as van de regio, werd recent weer voor de vierde keer in een week stilgelegd, terwijl veiligheidskrachten maatregelen nemen om te voorkomen dat reizigers in een hinderlaag van de bloeddorstige opstandelingen rijden. Ik nam laatst mijn beurt.”

‘Boko Haram heeft landmijnen gelegd’

“Wat ik aantrof, waren talloze uitgebrande auto’s en verlaten dorpen, de dorpelingen gevlucht uit angst voor doorgaande aanvallen die blijven plaatsvinden. Boko Haram heeft zijn overvallen de laatste weken opgevoerd en onze grootste angst is dat ons bisdom zal worden afgesneden van de rest van het land. In het afgelopen jaar heeft Boko Haram al vier van de vijf bruggen vernietigd die het bisdom Maiduguri verbinden met de buitenwereld. De groep heeft ook landmijnen gelegd die al een aantal mensen hebben gedood.”

De levenslijn

“Momenteel is de snelweg van Damaturu naar Maiduguri de levenslijn die meer dan een miljoen ontheemden bevoorraadt die zich in het bisdom gevestigd hebben. Natuurlijk is er de zware zorg dat deze nog relatief veilige toegangsweg binnenkort afgesneden wordt. Onze hoop is dat het leger ingezet zal worden in de stad Benisheik, zestig mijl van de regionale hoofdstad Maiduguri, om de brug te beschermen die de snelweg intact houdt, die iedere dag door duizenden mensen wordt gebruikt.”

‘De razernij’

“Maar gemeenschappen langs de cruciale snelweg worden zwaar bedreigd. Op 14 juli trof Boko Haram, meer dan honderd strijders op de been brengend, het dorp Mainok in de staat Borno. De razernij vermoordde ongeveer veertig mensen en liet honderden huizen in as achter. De terroristen keerden kort na de aanval zelfs terug om dorpelingen neer te maaien die dapper genoeg waren om terug te keren om de schade op te nemen en de doden te begraven. Boko Haram viel op 16 juli 2015 ook de dorpen Warsala en Ngamdu in hetzelfde gebied aan – en nam ook reizigers op nabijgelegen wegen op de korrel – en liet meer dan tien doden achter.”

‘Moge Onze-Lieve-Vrouw hen beschermen’

“Na vier grote aanvallen in het gebied in alleen de laatste week, wordt de snelweg van Maiduguri naar Damaturi een dode zone. We bidden dat er troepen worden ingezet om deze slachting te stoppen. Er is nog altijd een flink aantal hulpeloze burgers – katholieke leken en priesters – die gedwongen zijn iedere dag over de snelweg te reizen. Moge Onze-Lieve-Vrouw, Koningin van de Snelweg, hen beschermen.”

Lees hier het uitgebreide interview dat Katholiek Nieuwsblad had met de bisschop van Maiduguri, mgr. Oliver Dashe Doeme, die zegt: “Mama Maria zal Boko Haram verpletteren.”

KN op papier lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement.