fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Opnieuw christenen voor IS op de vlucht

KN Redactie 30 juni 2015
image

Vorige week woensdagnacht beschoten IS-strijders met artillerie de stad Hassake, zo’n 70 kilometer van de Turkse grens. Dinsdag werden al bomaanslagen in de stad gepleegd op het moment dat veel mensen op straat waren.

Op de vlucht

Volgens de Assyrische Monitor voor Mensenrechten zouden 1.300 christelijke gezinnen de stad halsoverkop hebben verlaten. Zij hebben onder meer onderdak gevonden in Tel Tamer en het 82 kilometer verderop aan de Turkse grens gelegen Qamishli. Daar zijn zij ondergebracht bij vrienden en in scholen, kloosters en kerken.

Onder druk

IS probeert al weken op te rukken naar de stad die in Koerdische handen is. Die is strategisch gelegen op de route naar de grensplaats Qamishli. Sinds IS de greep op de grensplaatsen Kobani en al-Tabyad verloren is, dreigt het kalifaat steeds verder van Turkije geïsoleerd te raken. Van dat land is bekend dat het IS steunt en zowel de Syrische regering als de Koerden als grotere vijanden beschouwt. Nu Koerdische strijders opgerukt zijn tot in de voorsteden van de IS-hoofdstad Raqqa probeert IS de aandacht af te leiden door zowel Kobani als Hasaka in Koerdisch gebied te belagen. Zou de laatste plaats vallen, dan ligt de weg open naar de Turkse grens.

Verwarrende situatie

Volgens de Chaldees-katholieke bisschop Antoine Audo van Aleppo is de situatie zeer verwarrend. Overal wordt gevochten, ook op plaatsen waar het tot nu toe rustig was gebleven, aldus de bisschop. Syrische regeringstroepen zijn slaags met eenheden van het Vrije Syrische Leger, maar laten IS ongemoeid, terwijl de coalitie IS bombardeert en de Koerdische troepen steunt. Het Syrische leger voert de druk in Aleppo op in de hoop dat IS het Vrije Syrische Leger in de rug zal aanvallen nu de Koerden terreinwinst blijven boeken.