fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Opnieuw doodstraf tegen moordenaar Pakistaanse gouverneur

KN Redactie 8 oktober 2015
image

Het Hooggerechtshof bevestigde volgens AsiaNews het in februari van dit jaar uitgevaardigde doodvonnis. “Niets kan die moord rechtvaardigen”, aldus het oordeel.

‘Legitieme’ moord

De advocaat van Mumtaz Qadri was in hoger beroep gegaan omdat de moord volgens hem “legitiem” was. Pakistan is een islamitische staat en geen seculiere, aldus de verdediger. Die probeert nu bij de president gratie te krijgen voor zijn cliënt.

Kritiek op wet

Op 4 januari 2011 schoot Mumtaz Qadri, een van Taseers lijfwachten, zijn slachtoffer dood toen deze een restaurant in Islamabad verliet. De reden was de kritiek van Taseer op de beruchte blasfemiewetten. Die leggen levenslang of zelfs de doodstraf op aan degene die de Koran of de profeet Mohammed bezoedelt.

Asia Bibi

Qadri heeft van meet af de verantwoordelijkheid voor de moord opgeëist en zegt de gouverneur te hebben willen straffen. Taseer maakte zich onder meer sterk voor de vrijlating van Asia Bibi, de christelijke vrouw die ter dood veroordeeld is vanwege belediging van de profeet. Qadri wordt door islamisten als held beschouwd.

Onafhankelijk vonnis

Directeur Peter Jacob van het Centrum voor Sociale Gerechtigheid verklaarde tegenover AsiaNews dat de uitspraak niet als een verrassing komt, “ook al kunnen wij als katholieken en mensenrechtenactivisten de doodstraf niet goedkeuren. Het besluit toont aan dat het Hooggerechtshof onafhankelijk en vrij is van fundamentalistische invloeden. Het vonnis zal het debat heropenen dat gesloten werd na deze moord.”

Kritiek is geen blasfemie

Het vonnis komt op een moment waarop veel Pakistani menen dat rechters door extremisten zwaar onder druk worden gezet. “Het Hooggerechtshof heeft moedig en duidelijk gesteld dat kritiek op de blasfemiewet, zoals Taseer had gedaan door het een ‘zwarte wet’ te noemen, iemand nog niet schuldig maakt aan blasfemie. De rechters hebben dat zonder angst bepaald. Dat is goed voor het land”, aldus priester Bonnie Mendes.

Geen concessies

Ook Suneel Malik van de Stichting voor Vrede en Menselijke Ontwikkeling is blij met het vonnis, dat hij een “positief signaal voor de rechtsstaat” noemt. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat “naast de slachtoffers ook rechters en advocaten die bij deze zaken betrokken zijn ernstig worden bedreigd. Maar zij moeten geen concessies doen. Dit soort krachtige besluiten helpen het extremisme in Pakistan tegen te gaan.”

Voorbarig

De bekende analist Wajahat Masood is echter voorzichtiger. “De regering staat nog steeds heel sterk onder druk om Mumtaz Qadri niet te executeren omdat hij een krachtige lobby achter zich heeft. Maar de machtsverhoudingen binnen het leger beginnen te veranderen. De ophanging van Qadri betekent een krachtige boodschap aan de aanhangers van het extremisme. Maar het blijft voorbarig om te zeggen dat het vonnis ook uitgevoerd zal worden.”