Dat meldt AsiaNews.
De 47-jarige salesiaanse missionaris sprak, gesluierd om haar identiteit te verbergen, donderdag tijdens een persconferentie over wat haar is overkomen. Daarin weersprak zij uitlatingen van de politie die suggereerden dat zij ontkend zou hebben te zijn verkracht.
De vrouw werd bijgestaan door de aartsbisschop van Mumbai, kardinaal Oswald Gracias. De voorzitter van de Indiase bisschoppenconferentie noemde het een “nationale schande dat onze vrouwen mishandeld en verkracht worden.” “Ik neem met groot verdriet kennis van het geweld dat onze religieuzen te verduren krijgen.”
Eerder dit jaar was een 70-jarige zuster het slachtoffer van groepsverkrachting en vorig jaar juli een postulante.
Ondersteund door christelijke leiders en mensenrechtenactivisten vertelde de zuster over wat in de vroege ochtend van zaterdag 20 juni was gebeurd. Twee gemaskerde mannen drongen rond half twee ‘s nachts haar kamer binnen in de verpleeginrichting in Raipur in de deelstaat Chhattisgarh. Toen de non, die alleen was, hen vroeg of ze geld zochten antwoordden zij dat zij “meer” wilden. Zij grepen haar vast, dwongen haar drugs te slikken en stopten een prop in haar mond. Daarna werd zij op bed vastgebonden en om beurten door beide mannen verkracht.
De vrouw werd de volgende morgen bewusteloos, gekneveld en half naakt in haar kamer aangetroffen door haar overste.
“Ik rouw om het feit dat dit gebeurt met een vrouwelijke religieuze die haar leven aan God heeft toegewijd. Onze zuster werd overweldigd in een medische inrichting, precies de plaats waar zij zelveloos dient om de wonden van mensen te verzorgen.”
“Decennialang heeft de katholieke Kerk in India zich onvermoeibaar ingezet voor de verheffing van meisjes en voor de waardigheid van vrouwen door ons sociaal, educatief en gezondheidsapostolaat. Het is hartverscheurend dat verschillende sociale krachten vrouwenhaat kweken en opvattingen verspreiden over mannelijke dominantie en de devaluatie van de vrouwen, die misbruik normaal kunnen doen lijken.”
Volgens de kardinaal, is “de objectivering van vrouwen een groeiend sociaal kwaad. Het is ongelooflijk hoe de samenleving alle vormen van geweld tegen vrouwen minimaliseert en bagatelliseert, zelfs nog voordat ze geboren worden.” Hij doelde daarmee op de in India bij wet verboden maar op grote schaal toegepaste selectieve abortus wanneer de foetus vrouwelijk blijkt te zijn.
Hij riep alle religieuze, politieke en maatschappelijke leiders en organisaties op om de handen ineen te slaan om de samenleving een meer “verlicht tijdperk” binnen te leiden, waarin een einde wordt gemaakt aan de devaluatie en discriminatie van vrouwen en meisjes en zij aanspraak kunnen maken op hun rechtmatige waardigheid.