fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Oproep tot verzoening Centraal-Afrikaanse Republiek ondertekend bij Sant’Egidio

KN Redactie 4 maart 2015
image

Dat meldt de Italiaanse tak van de Gemeenschap op haar website. Onder de ondertekenaars waren onder meer vier oud-premiers en de vice-president van de overgangsregering.

Proces van wederopbouw
In de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft een jarenlange burgeroorlog geleid tot meer dan 400.000 vluchtelingen en een miljoen ontheemden in eigen land. In september vorig jaar werd er een VN vredesmissie van 12.000 militairen gestationeerd. In de gezamenlijke verklaring vragen de ondertekenaars om ondersteuning van het eigen volk en de internationale gemeenschap bij het proces dat de basis moet vormen voor de “politieke, institutionele, economische en morele wederopbouw van ons geliefde land”. Dat proces, dat tot augustus loopt, bestaat onder meer uit het goedkeuren van een nieuwe grondwet, presidentsverkiezingen en de vorming van een democratische regering.

Gemeenschap van Sant’Egidio
De ondertekening vond plaats in het kantoor van de Gemeenschap Sant’Egidio, een christelijke lekengemeenschap die zich wereldwijd inzet voor de armen, de interreligieuze dialoog en de vreedzame oplossing van conflicten.

‘Teken van hoop’
De oprichter van de Sant’Egidio Gemeenschap, Andrea Riccardi, zei na afloop dat er in de Centraal-Afrikaanse Republiek “geen sprake is van een religieus conflict, noch van een bendeoorlog; er is wel sprake van een gemeenschap die door de politiek in de steek is gelaten. Nu moet de politiek zijn rol weer oppakken en het akkoord, ondertekend door de belangrijkste persoonlijkheden van het land is een teken van hoop voor iedereen”.