<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Overzicht Heilige Deuren Nederlandse en Vlaamse bisdommen

KN Redactie 7 december 2015
image

Dat zal hij doen door het openen van de Heilige Deur van de Sint-Pieter in het Vaticaan.

In het kader van het Jaar van Barmhartigheid, met als thema ‘Barmhartig als de Vader’, zullen in alle Nederlandse bisdommen Heilige Deuren worden geopend.

Aartsbisdom Utrecht

In Utrecht zal kardinaal Eijk op zondag 13 december om 10.30 uur de Heilige Deur van de Sint-Augustinuskerk (Oudegracht 69) openen.
In de Groenlose Sint-Calixtusbasiliek (Kerkstraat 8) zal mgr. Hoogenboom op zondag 13 december voorafgaand aan de H. Mis van 10.30 uur de Heilige Deur openen.
In de Sint-Lambertusbasiliek in Hengelo (OV) zal mgr. Woorts de Heilige Deur openen voorafgaand aan de H. Mis van 11.00 uur.

Bisdom Haarlem-Amsterdam

In de basiliek van de H. Nicolaas (Prins Hendrikkade 73) in Amsterdam zal mgr. Van Burgsteden s.s.s. op zondag 13 december om 10.30 uur de Heilige Deur openen.
Op het heiligdom van O.-L.-V. ter Nood (Hoogeweg 65) in Heiloo zal mgr. Hendriks op zondag 13 december om 10.30 uur de Heilige Deur openen.
Mgr. Punt, bisschop van Haarlem-Amsterdam zal op Eerste Kerstdag (vrijdag 25 december) om 10.00 uur de Heilige Deur van de kathedrale basiliek van Sint-Bavo (Leidsevaart 146) openen.

Bisdom Breda

In Oosterhout (NB) zal vicaris Verbeek op zondag 13 december om 10.00 uur de Heilige Deur openen in de basiliek van de heilige Johannes de Doper (Markt 17 ).
In Oudenbosch zal mgr. Liesen op zondag 13 december om 11.00 uur de Heilige Deur openen van de basiliek van de HH. Agatha en Barbara (Markt 57).
In Hulst zal vicaris Verbeek op zondag 13 december om 15.00 uur de Heilige Deur openen in de Sint-Willibrordusbasiliek (Steenstraat 2).
In Breda zal mgr. Liesen op zondag 13 december om 15.00 uur de Heilige Deur openen in de H. Antoniuskathedraal (Sint-Janstraat 8).

Bisdom Roermond

In Roermond zal mgr. Wiertz op zondag 13 december de Heilige Deur van de Sint-Christoffelkathedraal (Markt) openen. De plechtigheid begint om 15.00 uur in de Caroluskapel (Swalmerstraat 100) waar de bul van het Heilig Jaar wordt gepresenteerd. Vervolgens is er een processie naar de kathedraal, waar een vesperviering plaatsvindt.
Op zondag 20 december zullen de Heilige Deuren in Maastricht (Sint-Servaasbasiliek en de O.-L. Vrouwebasiliek), Meerssen (Sacramentsbasiliek), Sittard (O.-L.-Vrouwebasiliek) en Echt (Sint-Landricuskerk – bedevaartkerk van de H. Edith Stein) worden geopend.

Verder zijn er in het bisdom Roermond tijdens het Heilig Jaar speciale biechtkerken, waar regelmatig biecht zal worden gehoord en waar verschillende vieringen van boete en verzoening zullen zijn. Deze kerken zijn de Sint-Pancratiuskerk in Heerlen, de Sint-Gerlachuskerk in Houthem, de Sint-Martinuskerk in Maastricht (Wyck), de H. Johannes de Doperkerk in Meterik (Poolse parochie van het bisdom), de H. Tomaskerk in Roermond, de kapel van Genooi in Venlo, de Sint-Jozefkapel in Smakt (Venray), de basiliek van de HH. Wiro, Plechelmus en Otger in Sint-Odiliënberg, de grafkerk van de H. Arnold Janssen in Steyl, de St.-Amelbergabasiliek in Susteren, de abdij Sint-Benedictusberg in Vaals en de St.-Gerarduskerk van Klooster Wittem.

Bisdom Rotterdam

In de basiliek van de H. Liduina en O.-L.-V. van de Rozenkrans in Schiedam zal mgr. Van den Hende op zondag 13 december om 10.30 uur de Heilige Deur openen. Deze H. Mis wordt uitgezonden door omroep RKK op NPO 2, met vooraf om 10.15 uur het geloofsgesprek met mgr. Van den Hende. De basiliek is tijdens het Heilig Jaar van Barmhartigheid extra geopend op vrijdag (08.30 – 14.00 uur) en zaterdag (13.00 – 18.00 uur).
In Brielle (de bedevaartkerk van de HH. Martelaren van Gorcum) en in Noordwijk (kerk van de H. Jeroen) wordt in het komende jaar voor beperkte tijd een Heilige Deur geopend. 

Bisdom Groningen-Leeuwarden

In de Groningse Sint-Jozef kathedraal (Radesingel 4) opent mgr. De Korte op zondag 13 december om 11.00 uur de Heilige Deur (tussen de hoofdingang van de kerk en de pastorie).

Bisdom Den Bosch

In de kathedrale basiliek van Sint-Jan (Torenstraat 16) in Den Bosch opent mgr. Mutsaerts op zondag 13 december om 10.00 uur de Heilige Deur. De deur komt in het noordertransept. Die ingang zal voor de duur van het Heilig Jaar de voornaamste toegang zijn tot de kathedraal.
Op zaterdag 19 december is er van 16.00-18.00 uur een ‘Middag van Barmhartigheid’ in de kathedraal met aanbidding en biechtgelegenheid.

Vlaanderen

Vlaams-Brabant en Mechelen

Sint-Romboutskathedraal in Mechelen, Onze-Lieve-Vrouw basiliek in Scherpenheuvel en de Sint-Martinusbasiliek in Halle.

Bisdom Antwerpen

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen.

Bisdom Brugge

Sint-Salvatorkathedraal in Brugge, de Heilig Bloedbasiliek in Brugge, de basiliek van O.-L.-.V. Onbevlekt Ontvangen in Dadizele, Sint-Maartenskathedraal in Ieper en de Sint-Salvatorkerk in Harelbeke.

Bisdom Gent

Sint-Bataafskathedraal in Gent, de basiliek van O.-L.-V. van Lourdes in Oostakker, de karmelietenkerk in Gent, grafkapel van de zalige priester Poppe in Moerzeke, St.-Pieter- en Paulusbasiliek in Dendermonde en de St.-Bartolomeuskerk in Geraardsbergen.

Mgr. van Looy, bisschop van Gent, zal in Moerzeke op zaterdag 19 december om 15.00 uur de Heilige Deur in de grafkapel (Kasteellaan 1) van de zalige priester Poppe openen.

Bisdom Hasselt

Mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, zal op zondag 13 december de poort van barmhartigheid openen in de Sint-Quintinuskathedraal (Vismarkt). Aanvang om 10.30 uur in de Virga Jessebasiliek (Kapelstraat) met aansluitend processie naar de kathedraal. Elke zaterdagmiddag is er vanaf 14.30 uur biechtgelegenheid in de kathedraal.