fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Pakistaanse gevangenis schaft zondagsmis af

KN Redactie 19 augustus 2015
image

Dat meldt AsiaNews op grond van gesprekken met onder anderen de christelijke advocaat Hashmat Barkat, tevens directeur van de vredesorganisatie Peace for Nation International (PNI).

Schending godsdienstvrijheid

Volgens hem is de maatregel een schending van de Pakistaanse grondwet. Ook andere organisaties hebben een aanklacht ingediend bij de rechter wegens schending van de godsdienstvrijheid.

Veiligheidsmaatregel

De maatregel is volgens de gevangenisdirectie genomen uit veiligheidsoverwegingen en vanwege drugssmokkel onder de gevangenen. Sinds de Taliban in december 2014 een militaire school aanvielen, waarbij 120 doden vielen, zijn de regimes in de gevangenissen nog veel strenger geworden.

Zaak verdaagd

De rechter heeft de argumentatie van de gevangenisdirectie inmiddels verworpen. De laatste heeft toegezegd de zondagsmis weer toe te staan indien het hoogste gezag in het land daar toestemming voor verleent. De rechter heeft opdracht gegeven die toestemming te vragen. In afwachting daarvan is de zaak verdaagd.

‘Verontrustend’

Volgens mensenrechtenactivist Suneel Malik is Pakistan echter gehouden aan het Internationale Convenant voor Burgerlijke en Politieke Rechten. Brieven aan de deelstaatregering daarover worden niet beantwoord. “Dat is zeer verontrustend”, aldus Malik.

Spanningverhogend

Vicaris-generaal Khalid Rashid Asi van Faisalabad is dat met hem eens. “Wanneer de regering vrijheid van eredienst ontzegt is de meest logische consequentie dat de groepen die toch al beperkingen zijn opgelegd nog harder gaan klagen.” Volgens hem kunnen dergelijke maatregelen bijdragen tot een sfeer van geweld.

Gevoel van achterstelling

“De regering moet een klimaat scheppen van tolerantie en respect voor de minderheden en hun wettelijke rechten waarborgen. De regering moet christelijke gevangenen hun zondagsmis toestaan.”
Volgens advocaat Barkat draagt de maatregel nog verder bij aan het gevoel van angst, achterstelling, pessimisme en onveiligheid bij de minderheden, vooral bij christenen.